à cire perdue

À cire perdue. A) Voksmodell med varmesikker kjerne. B) Modellen inne i en ildfast form med vokskanaler. C) Ved oppvarming av formen smelter voksen og kan renne ut av den snudde formen. D) Flytende bronse helles inn i kanalene. E) Ferdig støpt bronseskulptur.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

À cire perdue er en støpemetode som brukes ved fremstilling av gods med komplisert form. Modellen fremstilles i voks eller termoplast og formes inn i et ildfast materiale som gips eller ildfast leire. Voksen smeltes så ut av formen og erstattes med flytende metall.

Faktaboks

Uttale
a si:r perdˈy
Etymologi
fransk ‘tapt voks’, 'idet vokset går tapt'

À cire perdue blir brukt til fremstilling av kunstgods av gull, sølv og bronse, og var kjent allerede i oldtiden. Ellers brukes metoden til tannfyllinger, kirurgiske instrumenter med mer, og i den senere tid til en rekke industriartikler av kompliserte former og med små måltoleranser. Typiske eksempler er gassturbinblader og andre deler som skal tåle høye temperaturer, bolter og avtrekkere for håndvåpen, deler i filmkameraer og en rekke artikler for elektronisk utstyr. Metoden kalles også investment-støping.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg