Ústí nad Labem, Aussig an der Elbe, by i Tsjekkia, ved elven Labe (Elben), 70 km nordvest for Praha; 95 300 innbyggere (2002). Hovedstad i Usti fylke. Viktig elvehavn og jernbaneknutepunkt med stor industri, særlig fabrikasjon av kunstgjødsel, fargestoffer, glass, porselen, fett- og oljeprodukter og maskiner. Brunkullfelter. Ústí nad Labem nevnes som tollsted i 993 og ble by på 1200-tallet. Universitetsby siden 1991.

Ústí (Aussig) var i mellomkrigstiden en av de største og viktigste tyskspråklige byer i det tyskspråklige området av Tsjekkoslovakia. Den etnisk tyske befolkningen ble i 1946 fordrevet, og erstattet av tsjekkere, slovaker og roma i tråd med de såkalte Beneš-dekretene. Den etniske rensningen av Ústí (Aussig) var til dels blodig, men det finnes ingen sikker oversikt over hvor mange som ble drept.

Som en følge av utskiftningen av befolkningen, er Ústí blant de byene i Tsjekkia som har høyest andel roma. Konflikter mellom roma og tsjekkere førte til en del oppslag i media i siste del av 1990-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

27. august 2015 skrev Jan Peter Pospisil

Ingen tsjekkoslovakiske (tsjekkiske) lover, dekreter etc. handler om utvisningen av sudettyskere fra de tsjekkiske landområdene.

Hele det sudettyske problemet ble praktisk løst ved fredskonferansen i Potsdam 1945. Det ble sluttet en internasjonal avtale om forflytningen av tyskere fra
Polen, Tsjekkoslovakia, Sovjetsamveldet og Ungarn.
Utvisningen fra de tsjekkiske kronlandene ble gjennomført i 1945 og 1946
under amerikansk kontroll.
Signatarmaktene bekreftet fredsavtalen i 1996.

26. april 2016 svarte Mari Paus

Hei! Takk for innspillet ditt. Vi ikke noen fagansvarlig for Tjekkias geografi, så vi får dessverre ikke svart deg ordentlig på dette nå. Mvh. Mari Paus

30. desember 2016 skrev Jørn Holm-Hansen

Utdypninger er gjort i en egen artikkel om Beneš-dekretene.

25. februar 2017 svarte Jan Peter Pospisil

Og der står det : uten Potsdamavtalen - ingen utvisning.

25. februar 2017 skrev Jan Peter Pospisil

så Potsdamavtalen er mer korrekt enn Benes-dekretene.

16. mars 2017 svarte Guro Djupvik

Hei Jan Peter Pospisil,
Vi har dessverre ingen fagansvarlig for Tsjekkias geografi per dags dato, så det er vanskelig å ta stilling til detaljerte spørsmål om historiske hendelser før vi har en på plass. Beklager!

Vennlig hilsen Guro, redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.