Ústí nad Labem

Ústí nad Labem er enby i Tsjekkia, ved elven Elben, 70 km nordvest for Praha. I 2017 hadde byen 94 105 innbyggere. Byen har en viktig elvehavn og er et jernbaneknutepunkt med stor industri, særlig produksjon av kunstgjødsel, fargestoffer, glass, porselen, fett- og oljeprodukter og maskiner. Utenfor byen er det brunkullfelter.

Faktaboks

Uttale
ˈústí nad lˈabem
Også kjent som
tysk Aussig an der Elbe

Ústí nad Labem ble nevnt som tollsted i 993 og ble by på 1200-tallet. I 1991 ble det etablert et universitet i byen.

Ústí (Aussig) var i mellomkrigstiden en av de største og viktigste tyskspråklige byene i det tyskspråklige området av Tsjekkoslovakia. Den etnisk tyske befolkningen ble i 1946 fordrevet, og erstattet av tsjekkere, slovaker og roma i tråd med de såkalte Beneš-dekretene. Den etniske rensningen av Ústí (Aussig) var til dels blodig, men det finnes ingen sikker oversikt over hvor mange som ble drept.

Som en følge av utskiftningen av befolkningen er Ústí blant de byene i Tsjekkia som har høyest andel roma. Konflikter mellom roma og tsjekkere førte til en del oppslag i media i siste del av 1990-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (6)

skrev Jan Peter Pospisil

Ingen tsjekkoslovakiske (tsjekkiske) lover, dekreter etc. handler om utvisningen av sudettyskere fra de tsjekkiske landområdene. Hele det sudettyske problemet ble praktisk løst ved fredskonferansen i Potsdam 1945. Det ble sluttet en internasjonal avtale om forflytningen av tyskere fra Polen, Tsjekkoslovakia, Sovjetsamveldet og Ungarn. Utvisningen fra de tsjekkiske kronlandene ble gjennomført i 1945 og 1946 under amerikansk kontroll. Signatarmaktene bekreftet fredsavtalen i 1996.

svarte Mari Paus

Hei! Takk for innspillet ditt. Vi ikke noen fagansvarlig for Tjekkias geografi, så vi får dessverre ikke svart deg ordentlig på dette nå. Mvh. Mari Paus

skrev Jørn Holm-Hansen

Utdypninger er gjort i en egen artikkel om Beneš-dekretene.

svarte Jan Peter Pospisil

Og der står det : uten Potsdamavtalen - ingen utvisning.

skrev Jan Peter Pospisil

så Potsdamavtalen er mer korrekt enn Benes-dekretene.

svarte Guro Djupvik

Hei Jan Peter Pospisil, Vi har dessverre ingen fagansvarlig for Tsjekkias geografi per dags dato, så det er vanskelig å ta stilling til detaljerte spørsmål om historiske hendelser før vi har en på plass. Beklager! Vennlig hilsen Guro, redaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg