Øyvinn Øi

Faktaboks

Øyvinn Øi
Født
19. juni 1901, Hadsel, Nordland
Død
9. april 1940, Kalbakken i Aker (nå Oslo)
Øyvinn Øi var kontorsjef ved Forsvarsstaben, og forutså det tyske overfallet å Norge mer enn et år før det inntraff. Selv falt han for tyske skudd på selve invasjonsdagen, 9. april 1940.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Øyvinn Øi var en norsk offiser som advarte om et mulig overfall mot Norge under andre verdenskrig og falt i en skuddveksling i Oslo 9. april 1940.

Bakgrunn

Øi ble offiser i 1921 etter å ha gått Krigsskolen, og tok Den militære høyskole i 1923. Han studerte senere ved École supérieure de guerre i Paris fra 1931 til 1933, han var i 1925 også et halvt år ved et fransk infanteriregiment.

Andre verdenskrig

Øyvinn Øi var en allsidig offiser med betydelige strategiske kunnskaper, og i 1939 ble han kontorsjef i Forsvarsstaben. I mars 1939 holdt han foredraget Det strategiske overfall, hvor han beskrev hvordan et fremtidig overfall på Norge ville bli gjennomført. Han påpekte mangler i norsk beredskap, blant annet det svake varslingssystemet og kystfestningene som lå i dvale. Synspunktene var ikke bare hans egne, men reflekterte synet hos mange i forsvarsledelsen. Nesten alt slo til da det tyske angrepet kom et år senere.

9. april 1940 ble Øi drept i skuddveksling med en tysk kontrollpost i Oslo etter å ha vært på rekognoseringsoppdrag, og ble dermed en av de første nordmenn som falt i andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg