Øyvinn Øi var en norsk offiser som advarte om et mulig overfall mot Norge under andre verdenskrig og falt i en skuddveksling i Oslo 9. april 1940.

Øi ble offiser i 1921 etter å ha gått Krigsskolen, og tok Den militære høyskole i 1923. Han studerte senere ved École supérieure de guerre i Paris fra 1931 til 1933, han var i 1925 også et halvt år ved et fransk infanteriregiment.

Øyvinn Øi var en allsidig offiser med betydelige strategiske kunnskaper, og i 1939 ble han kontorsjef i Forsvarsstaben. I mars 1939 holdt han foredraget Det strategiske overfall, hvor han beskrev hvordan et fremtidig overfall på Norge ville bli gjennomført. Han påpekte mangler i norsk beredskap, blant annet det svake varslingssystemet og kystfestningene som lå i dvale. Synspunktene var ikke bare hans egne, men reflekterte synet hos mange i forsvarsledelsen. Nesten alt slo til da det tyske angrepet kom et år senere.

9. april 1940 ble Øi drept i skuddveksling med en tysk kontrollpost i Oslo etter å ha vært på rekognoseringsoppdrag, og ble dermed en av de første nordmenn som falt i andre verdenskrig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.