Øyvind Sørensen

Faktaboks

Øyvind Sørensen
Født
29. april 1887, Fredrikstad
Død
11. oktober 1962, Oslo

Øyvind Sørensen (fotografert ca. 1935-40)

Av /Oslo Museum.

Artikkelstart

Øyvind Sørensen, norsk avistegner, illustratør og billedkunstner, som særlig er kjent for sine mange naturalistiske portrettegninger av kjente personer. Han tegnet for Aftenposten i over 50 år, og er regnet som Norges første avistegner. I tillegg illustrerte han blant annet en rekke bøker og var med på å stifte Tegnerforbundet i 1916.

Den første avistegner på heltid i Norge

Øyvind Sørensen tegnet dette portrettet av Carl Herman Lunde i 1921.

Øyvind Sørensen tok handelskoleeksamen i 1903 og arbeidet på kontor fram til 1906. Men det var tegning han var mest opptatt av. Fra 1906 fikk han seg jobb som tegner ved et reproduksjons-verksted i Oslo og fulgte samtidig kveldsundervisningen i radérklassen ved Den kongelige Tegneskole (Statens håndverks- og kunstindustriskole), under Johan Nordhagen.

I 1909 vant han 100 kroner i en plakatkonkurranse og dro på studietur til London. Der arbeidet han et halvt års tid for reklamebyråer og som fortaustegner. Høsten 1909 var han tilbake i Norge og gikk til Aftenpostens sjefsredaktør Amandus Schibsted med noen teateregninger. Schibsted likte tegnestilen så godt at han straks ansatte han som avistegner på heltid – som den første i sitt slag her i landet. Og han ble i Aftenposten fram til sin død i 1962, bare avbrutt av noen år da han tegnet for Verdens Gang (1915–18).

Som avistegner er han kanskje mest kjent for sine mange treffsikre portretter, i nesten fotografisk nøyaktig stil. Men han utførte også sports-, reportasje- og teatertegninger. Han tegnet gjerne med penn, blyant og kull, og arbeidene kjennetegnes av høy teknisk ferdighet og evnen til å raskt fange en situasjon. Han utførte oppdrag som senere er overtatt av pressefotografer.

Allsidig tegnekunstner og illustratør

Øyvind Sørensen hadde stor arbeidskapasitet. Ved siden av avistegningen tegnet han også for ukeblader, vittighetsblader og julehefter. Dessuten illustrerte han over 60 bøker. Mest kjent er hans illustrasjoner til Trangviksposten og til H. Haugstøls bøker fra det gamle Christiania.

Sørensen var i mange år en sentral skikkelse i Oslos kunstnermiljø, ikke minst i Tegnerforbundet, som han 1916 var med på å stifte, og hvor han i flere perioder var formann. Han hadde flere separatutstillinger, deltok ved Høstutstillingen og var medlem av Den Faste Jury (Den Nasjonale Jury). I 1964, etter hans død, ble det arrangert en minneutstilling i Kunstnerforbundet i Oslo.

Arbeidene hans er innkjøpt av en rekke institusjoner, blant annet Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet, Oslo Bymuseum/Oslo Museum, Bergen Billedgalleri/Bergen Museum og Universitetet i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer (2)

skrev Ruth-Berit Furu

Hei - Takk for informativ artikkel. Har et spørsmål ang. tegner ØYVIND SØRENSEN; Jeg eier en tegning han har tegnet i 1923. Motiv : fra Olden Og lurer på hva ca verdien kan være? Selve tegningen er h:29 og br: 21 På forhånd takk for svar

svarte Katrine Kalleklev

Hei Ruth-Berit, så hyggelig at du liker artikkelen. Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg med pris på ditt kunstverk, det har jeg ikke nok erfaring med. Men han er jo en kjent tegnekunstner, og du er heldig som har en original! Så jeg råder deg til å ta kontakt med for eksempel Blomqvist kunsthandel for å få vurdert pris. Lykke til!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg