Øyvind Sørensen, norsk avistegner, illustratør og billedkunstner, særlig kjent for sine mange naturalistiske portrettegninger av kjente personer. Han tegnet for Aftenposten i over 50 år, og er regnet som Norges første avistegner. I tillegg illustrerte han blant annet en rekke bøker og var med på å stifte Tegnerforbundet i 1916.

Øyvind Sørensen tok handelskoleeksamen i 1903 og arbeidet på kontor fram til 1906. Men det var tegning han var mest opptatt av. Så fra 1906 fikk han seg jobb som tegner ved et reproduksjons-verksted i Oslo og fulgte samtidig kveldsundervisningen i radérklassen ved Den kongelige Tegneskole (Statens håndverks- og kunstindustriskole), under Johan Nordhagen.

I 1909 vant han 100 kroner i en plakatkonkurranse og dro på studietur til London. Der arbeidet han et halvt års tid for reklamebyråer og som fortaustegner. Høsten 1909 var han tilbake i Norge og gikk til Aftenpostens sjefsredaktør Amandus Schibsted med noen teateregninger. Schibsted likte tegnestilen så godt at han straks ansatte han som avistegner på heltid – som den første i sitt slag her i landet. Og han ble i Aftenposten fram til sin død i 1962, bare avbrutt av noen år da han tegnet for Verdens Gang (1915-18). 

Som avistegner er han kanskje mest kjent for sine mange treffsikre portretter, i nesten fotografisk nøyaktig stil. Men han utførte også sports-, reportasje- og teatertegninger. Han tegnet gjerne med penn, blyant og kull, og arbeidene kjennetegnes av høy teknisk ferdighet og evnen til å raskt fange en situasjon. Han utførte oppdrag som senere er overtatt av pressefotografer. 

Øyvind Sørensen hadde stor arbeidskapasitet. Ved siden av avistegningen tegnet han også for ukeblader, vittighetsblader og julehefter. Dessuten illustrerte han over 60 bøker. Mest kjent er hans illustrasjoner til Trangviksposten og til H. Haugstøls bøker fra det gamle Christiania

Sørensen var i mange år en sentral skikkelse i Oslos kunstnermiljø, ikke minst i Tegnerforbundet, som han 1916 var med på å stifte, og hvor han i flere perioder var formann. Han hadde flere separatutstillinger, deltok ved Høstutstillingen og var medlem av Den Faste Jury (Den Nasjonale Jury). I 1964, etter hans død, ble det arrangert en minneutstilling i Kunstnerforbundet i Oslo.

Arbeidene hans er innkjøpt av en rekke institusjoner, blant annet Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet, Oslo Bymuseum/Oslo Museum, Bergen Billedgalleri/Bergen Museum og Universitetet i Oslo.

  • Nilsen, Harald. (1963). Forsøk på et portrett av Øyvind Sørensen: fragmenter av en avistegners liv. Schibsted. Fulltekst hos Nasjonalbiblioteket                               

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.