Øystein Stray Spetalen

Faktaboks

Øystein Stray Spetalen
Født
17. juni 1962, Sandefjord
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Øystein Stray Spetalen er en norsk finansmann. Han har lang fartstid som investor med betydelige eierinteresser i norsk næringsliv.

Arbeid og virke

Spetalen er utdannet sivilingeniør. Han startet som megler og analytiker i Oslo Securities og senere i Noka Securities. Videre var han investeringsdirektør for investor Christen Sveaas. Spetalen etablerte i 1995 investeringsselskapet Tycoon Industri, som eies gjennom holdingselskapet Ferncliff. Han har gjennom Ferncliff blitt en betydelig aktør i norsk næringsliv, med eierposter og eierskap i blant annet Pareto Bank ASA, Valhall Fotballhall AS og eiendom.

Spetalen la sammen med Petter Stordalen og Ove Gusevik inn bud på papirfabrikken Union i Skien sommeren 2005, som Norske Skog da hadde vedtatt å legge ned, men lyktes ikke med fremstøtet. Trioen kjøpte seg to år senere opp til å bli største enkeltaksjonær i Norske Skog gjennom selskapet Unionen, men solgte aksjene med tap i 2009.

Han har sammen med blant andre John Fredriksen og Tor Olav Trøim vært en betydelig investor i Vålerenga Fotball, der han også var styremedlem fra 1996 til 2003.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg