Øystein Pettersen

Faktaboks

Øystein Pettersen

Øystein «Pølsa» Pettersen

født:
19. januar 1983, Oslo
Øystein Pettersen, her fra verdenscupen i Québec i 2012.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Øystein Pettersen er en norsk langrennsløper fra Linderud i Oslo som ble olympisk mester i lagsprint i Vancouver 2010 sammen med Petter Northug. Han var en av Norges beste langrennssprintere i perioden 2005 til 2013, før han i 2014 gikk over til en satsing på langløp.

Olympisk mester som sprinter

Pettersens første internasjonale mesterskap var OL i Vancouver i 2010. Her kom han til finalen i den individuelle sprinten i klassisk stil og ble nummer seks. Som tredje beste nordmann i den individuelle konkurransen ble han tatt ut som reserve til lagsprinten i fristil fem dager senere. Pettersen kom inn på laget da Ola Vigen Hattestad meldte avbud med sykdom, og sammen med Petter Northug vant han Norges første OL-gull i lagsprintøvelsen.

Pettersen kvalifiserte seg også til VM på ski på hjemmebane i Oslo i 2011, men mislyktes i kvalifiseringen og kom seg ikke videre til heatene. I verdenscupen havnet han på seierspallen seks ganger i individuell sprint mellom 2006 og 2011, tre andreplasser og tre tredjeplasser.

I NM ble det totalt fem medaljer, en sølv og fire bronse. Tre av medaljene er tatt i stafetter, mens de to individuelle er vunnet i de distansemessige ytterpunktene sprint og femmil.

Overgang til langløp

I 2014 startet Pettersen å konkurrere i langløpsserien Ski Classics. Han vant to konkurranser i Ski Classics, La Diagonela (50 kilometer) i Sveits i januar 2015 og den individuelle prologen i italienske Livigno (30 kilometer) i desember 2018. Seieren i Sveits var en spesiell triumf, der svenske Bill Impola ledet løpet klart, men gikk feil få kilometer før mål. Pettersen delte senere premiepengene med Impola. 2014/2015-sesongen ble hans beste i Ski Classics med en fjerdeplass sammenlagt og seier i den innlagte spurtkonkurransen.

Fra 2014 til 2016 konkurrerte Pettersen i Ski Classics for Team United Bakeries, mens han representerte Team BN Bank fra 2016 til 2019, før han avsluttet sin internasjonale satsing.

På sommerføre markerte han seg som en meget god rulleskiløper og vant mange renn, ikke minst i Blink-festivalen i Sandnes.

Han har representert følgende klubber: Linderud IL, Bækkelagets Sportsklub, Lillomarka Skiklubb og Lillehammer skiklub.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg