Øvre Heimdalsvatnet

Artikkelstart

Øvre Heimdalsvatn er en alpin innsjø på som ligger i Heimdalen ved Valdresflya, i den østlige delen av Jotunheimen, på grensen mellom kommunene Øystre Slidre og Vågå. Innsjøen har et areal på 0,72 km2 og maksimaldyp på 13 m.

Dalbunnen som er orientert øst-vest ligger i 1100 meters høyde. Fjellene omkring når opp i over 1800 moh. Stedet er lite påvirket av menneskelige aktiviteter, tradisjonelt drives det fiske og jakt her og dalsidene brukes noe til husdyrbeite.

Forskning

Ved vannet ligger en feltstasjon som drives av Universitetet i Oslo, Naturhistorisk museum. Den er mye brukt til feltundervisning i biologi og økologi av norske universiteter. I over 50 år har forskere og studenter fra mange forskningsinstitusjoner samlet inn og studert data herfra.

Øvre Heimdalsvatn var en av de norske lokalitetene som ble valgt som studieobjekt under UNESCO-programmet Det Internasjonale biologiske program (1968-74). Det ble gjort studier av paleolimnologi, hydrologi, langtidsendringer av temperatur og isdekke og den akvatiske næringskjeden med vekt på dyreplankton, bunndyr og fiskebestand.

Øvre Heimdalen mottok store mengder av radionuklidenedfallet etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Det er gjort omfattende studier av transport og omsetning av radiocesium.

Kart

Øvre Heimdalsvatnet
Av /Statens kartverk.

 Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg