Faktaboks

Østersjøstatenes Råd
norsk Østersjørådet engelsk Council of the Baltic Sea States (CBSS)

Østersjøstatenes Råd er en regional samarbeidsorganisasjon som ble opprettet i 1992. Følgende ti land er medlemmer av rådet: Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge, Polen, Sverige og Tyskland. I tillegg deltar EU-kommisjonen.

3. mars 2022 besluttet rådets medlemmer Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Island, Latvia, Litauen, Norge, Polen, Sverige og EU-kommisjonen «å suspendere Russland fra videre deltakelse i rådets virksomhet som følge av den uprovoserte og folkerettsstridige krigen som nå føres mot Ukraina og landets befolkning og myndigheter». Samtidig ble Belarus' observatørstatus suspendert. 17. mai 2022 trakk Russland seg fra Østersjøstatenes Råd.

Organisasjonen samarbeider blant annet om demokratibygging, handel, miljøtiltak, sivil sikkerhet, undervisning, fremme av samarbeid mellom frivillige organisasjoner og kamp mot organisert kriminalitet.

Bakgrunn

Initiativet til etablering av rådet ble tatt av utenriksministrene Hans-Dietrich Genscher (Tyskland) og Uffe Ellemann-Jensen (Danmark), etter et innledende forslag av Björn Engholm, ministerpresident i den tyske delstaten Schleswig-Holstein.

Østersjøstatenes Råd ble opprettet etter mønster av Nordisk Råd og med ideer om å gjenopplive forbindelsene fra eldre tider, helt tilbake til hansabyene i senmiddelalderen.

Fra starten besto organisasjonen av de ni landene som grenser til Østersjøen: Danmark, Estland, Finland, Latvia, Litauen, Polen, Russland, Sverige, og Tyskland, foruten Norge. I 1995 kom Island med. Også EU-kommisjonen er representert i rådet.

Frankrike, Italia, Nederland, Romania, Slovakia, Spania, Storbritannia, Ukraina, Ungarn og USA er observatører.

Rådets oppgave og prioriteringer

Rådet har til oppgave å igangsette og koordinere samarbeid mellom landene i regionen både på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. Dessuten har rådet nær kontakt med den private sektor og frivillige organisasjoner og søker å trekke disse med i et samlet samarbeid på tvers av sektorer, regionale og nasjonale grenser.

Østersjørådet har vedtatt at organisasjonens fem prioriteringer skal være samarbeid om energi, miljø, næringsrettet virksomhet, utdanning og kultur, samt sivil sikkerhet.

Formannskap og sekretariat

Organisasjonen er et råd av utenriksministere (og en kommissær for EU-kommisjonens del). I 1998 ble det etablert et sekretariat i Stockholm. Direktør er Grzegorz Marek Poznański fra Polen.

Formannskapet roterer med årlige sykluser, og går fra 1. juli til 30. juni.

Norge og Østersjøstatenes Råd

Norges deltakelse i Østersjørådet utgjør en sentral del av norsk nærområdepolitikk. Det blir lagt vekt på at dette er et forum for politisk dialog og samarbeid i regionen.

Siste gang Norge hadde formannskapet i rådet var fra 1. juli 2021 til 30. juni 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg