Faktaboks

Østersjøkonvensjonen

Helsinkikonvensjonen

engelsk: The 1992 Helsinki Convention

Østersjøkonvensjonen er en internasjonal miljøavtale som forbyr enhver forurensning av det marine miljø i Østersjøområdet. Dette gjelder enten den skjer fra land eller fra skip, og gjelder både selve havet, havbunnen og vann til lands (ferskvann). Avtalen inneholder også grep for å redusere landbasert forurensning.

Østersjøkonvensjonen omtales i dag gjerne som Helsinkikonvensjonen. Den første miljøavtalen for Østersjøen ble inngått i 1974. I 1992 ble den fornyet, og den reviderte Helsinkikonvensjonen fikk tilslutning fra EU, Latvia, Sverige og Tyskland i 1994. Så fulgte Estland og Finland (1995), Danmark (1996), Litauen (1997) og Polen og Russland (1999). Konvensjonen trådte i kraft 17. januar 2000.

Konvensjonen har etablert en egen kommisjon (HELCOM) som overvåker at avtalen etterleves og har årlige møter. Alle deltakerne er representert i dette organet, vanligvis med hvert enkelt lands delegasjonsleder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg