Østen Toft

Faktaboks

Østen Toft
Født
21. mars 1874, Midtstrand, Fåvang, Gudbrandsdalen
Død
1962

Østen Toft var en norsk korpsdirigent, komponist og arrangør.

Bakgrunn

Toft kom fra en musikalsk familie og var allerede 8 år gammel med i stedets hornmusikk, Dalseggmusikken, på kornett, senere tenorhorn. Han ble anbefalt å søke opptak ved Brigademusikken i Oslo der Ole Olsen var dirigent. Han greidde opptaksprøven og ble elev 15 år gammel. Etter avlagt eksamen studerte han videre på Musikkonservatoriet. I korpset, fra 1891, spilte han euphonium og ble ansett som meget dyktig, kanskje landets beste. Han avsluttet sin militære karriere som furer i 1929 i protest mot nedbemanninger i Forsvarets musikk og den nye hærordningen.

Virke

Toft dirigerte i Tivolihaven, Dovrehallen og Typografenes orkester samt var instruktør i Bjølsen Skoles Guttemusikkorps 1921-1934 og dirigent der fra 1932 til 1946 og i Bjølsen Ungdomskorps 1930 til 1946. Han var også mye brukt som felleskorpsdirigent på stevner i Oslo Krets av musikkorpsforbundet. Men det er som arrangør han vil bli husket.

Han arrangerte hundrevis av stykker for musikkorps, ikke minst i samarbeid med forlaget William Farre på dennes "notekartonger" som alle norske korps spilte fra ca. 1900tallet og 50-60 år fremover. I tillegg til egne arbeider, sies det også at han gjorde arrangementer som andre satte sitt navn på. Han samarbeidet også med for eksempel Allan Johansson (Holmenkollmarsjens komponist) og skrev ned og arrangerte hans stykker på noter etter Johanssons gjennomgang på piano.

Under andre verdenskrig reiste Toft tilbake til hjembygda og var også her aktiv i musikklivet, blant annet med gjestedirigering i musikkorps og drift av et strykeorkester. 1934 ble det arrangert en 60-års jubileumskonsert for ham i Logen store sal. All musikk som ble framført under jubileumskonserten var komponert eller arrangert av ham selv, noe som var en stor seier.

Toft fikk Oslo Musikerforenings utmerkelse «Det gylne kryss» og Norges Musikkorps Forbunds høyeste utmerkelse, Sølvtrompeten. Hans beste arrangementer er potpourriene Minder fra 1890-årene, Bryllupet i Vardal, Norsk Potpouri, Nordisk Potpouri, Gamle Norge, Gamla Sverige og Gamle Danmark. Hans beste komposisjon er en liten Menutt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Halvorsen, Arne: Østen Toft, 1993

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg