Ørsted

Artikkelstart

Ørsted A/S er et internasjonalt energiselskap som inntil navneskiftet i 2017 tidligere gikk under navnet DONG Energy.

Faktaboks

Etymologi

navn etter den danske fysikeren Hans Christian Ørsted (1777–1851) som oppdaget at det var en forbindelse mellom magnetisme og elektrisk kraft

Selskapet arbeider innen leting etter, produksjon, salg og kjøp av olje- og gass, transportsystemer for olje- og gass, geotermisk energi, energikraftverk og i vindturbiner for produksjon av elektrisk kraft.

Ørsted har flere energikraftverk som er basert på avfallsforbrenning.

Historikk

Selskapet ble startet i 1972 som et dansk statseid oljeselskap med navnet Dansk Naturgas. Det endret i 1973 navn til Dansk Olie og Naturgas (DONG).

I 2006 fusjonerte selskapet med selskapene Energi E2, Københavns Energis el-forretning, Fredriksberg Forsyning og Elsam. Sammenslåingen ble godkjent av Europakommisjonen samme år.

Den internasjonale investeringsbanken Goldman Sachs fikk i 2014 en eierandel i selskapet på 19 prosent. Salget førte til politiske protester i Danmark. Kritikken gikk spesielt på at firmaet fikk vetorett i forhold til utnevnelser til direksjonen og skattelegging av den internasjonale banken. Goldman Sachs solgte sine siste andeler i Ørsted i 2017 med milliardfortjeneste.

Et internasjonalt selskap

Ørsted har virksomhet i Europa i Danmark, Nederland, Norge, Polen, Storbritannia og Sverige. Selskapet driver enten selv eller har eierandeler i vindmølleparker i Danmark, Frankrike, Norge, Polen, Storbritannia, Sverige og Tyskland.

Ørsted har interesser på norsk sokkel, og datterselskapet DONG Norge A/S har hovedkontor i Stavanger. De viktigste eierandelene på norsk sokkel er på Ormen Lange feltet, men det har også eierinteresser i Gyda-feltet, Glitne-feltet, Tambar-feltet og Ula-feltet. Selskapet har også eierandeler i Narvik Energi og Salten Kraftsamband. Det driver vindmølleparker og er en av eierne til Mongstad gasskraftverk. DONG har også eierandeler i det svenske kraftselskapet Kraftgården AB som også opererer i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

petroleum

Eksterne lenker

Litteratur

  • Smidt, Erik Ib (1981). Energi og Samfund: Dansk energipolitikk. København: Gyldendal
  • Vestervang, Steen med flere (2011). Energi 2011. Forskning, udvikling, demonstration. Luxembourg: European Commission/ European Union Publication Office

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg