Faktaboks

Ørnulf Vorren

Ørnulv Hermod Torgrim Vorren

Født
12. mars 1916, Harstad
Død
17. januar 2007, Tromsø

Ørnulf Vorren var en norsk forsker på samisk kultur og museumsmann. Han forsket på samiske historiske og samtidsorienterte tema. Vorren ble konservator ved Tromsø Museum i 1949 og direktør samme sted i 1965. I 1971–1986 var han professor i samisk etnografi ved Universitetet i Tromsø.

Hans aktive faglige virksomhet spente over mer enn 60 år; den første publikasjonen kom under andre verdenskrig og den siste etter tusenårsskiftet. Gjennom det aller meste av karrieren hadde han arbeidsplass ved Tromsø museum/Universitetsmuseet i Tromsø.

Med utdannelse i geografi og etnografi arbeidet han med de fleste sider av det samiske samfunnet, med veidekulturen og reindriften som to hovedtema. Hans tidlig lanserte teori om overgangen mellom veidekulturen og reindriften ble svært innflytelsesrik og blir fortsatt referert av forskere som historiografisk utgangspunkt for nye teorier og modeller.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Niemi, Einar 2013. «Ørnulf Vorren (1916–2007)» i: Rogan, Bjarne og Eriksen, Anne (red.) 2013. Etnologi og folkloristikk. En fagkritisk biografi om norsk kulturhistorie, Novus forlag, Oslo.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg