Ålfotbreen i bakgrunnen, som gir vann bl.a. til Øksenelvane kraftverk.
.

Øksenelvane kraftverk er et vannkraftverk i Bremanger kommune, Vestland fylke.

Kraftverket utnytter tilsiget fra Øksenelv-vassdraget, som har sitt utspring i fjellområdene omkring Ålfotbreen. Kraftverket utnytter fallhøyden på omkring 375 meter fra reguleringsmagasinet Storevatnet (390-340 meter over havet) og ned til Nordfjord, i nærheten av bygda Ålfoten. Bjørndalsvatnet (494–420 meter over havet) er også regulert for kraftverket, samt to mindre vann. Det regulerte nedbørsfeltet er på 49,1 kvadratkilometer og magasinkapasiteten 125 millioner kubikkmeter.

Stasjonen har to aggregat med peltonturbiner, samlet installert effekt 28 MW og midlere årsproduksjon på 162 GWh. Stasjonshallen ligger i fjell mens koplingsanlegget ligger i dagen. Stasjonen ble satt i drift med ett aggregat i 1953 og ett 1954. Eier er Sogn og Fjordane Energi.

Det hører med til historien at utbygger hadde problemer med å finne avtakere for all strømmen til tross for at mange bygder omkring var helt uten elektrisitet på den tiden utbyggingen foregikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg