Økonomi og næringsliv på Vanuatu

Artikkelstart

Over 2/3 av Vanuatus befolkning er sysselsatt i jordbruk og fiske som i stor grad drives for eget og lokalt forbruk. Det eksporteres også landbruksprodukter (særlig kokosprodukter) og fisk. Turismen er i sterk vekst, og turistnæringen er den viktigste inntektskilden. I 2014 ble Vanuatu besøkt av over 110 000 turister og andre besøkende; i tillegg kom over 30 000 med cruiseskip. Over halvparten av turistene kommer tradisjonelt fra Australia og New Zealand. Turismen var lenge begrenset til øyene Éfaté, Espíritu Santo og Tanne, men siden tusenårsskiftet er turistnæringen etablert på flere andre øyer og nye flyplasser bygget på Pentecost og Malekula. I tillegg til turismen har Vanuatu inntekter fra utstrakt finansiell virksomhet; en rekke internasjonale storbanker er etablert i Port Vila.

Vanuatus internasjonale skipsregister omfattet 381 fartøyer på i alt ca. 1,8 mill. brt. (2004).

De flete øyene er berglendte og skogrike, og jordbruket drives derfor i hovedsak på den smale kystsletta. Frukt og grønnsaker dyrkes for lokalt forbruk, mens kaffe, kokosnøtter (kopra, kokosolje), kjøtt og fisk er de viktigste salgsproduktene. Det drives et ganske utstrakt storfehold, særlig på Espíritu Santo, Éfaté og Malakula. Dessuten holdes høns og svin. Det er etablert skogbruk, men driften av dette har i senere år bremset opp av økologiske hensyn.

Fisket er en viktig næringsvei; rundt 50 fiskebåter driver fiske (hovedsakelig etter tunfisk) innenfor landets fiskerisone, og fisken blir frosset eller hermetisert til eksport på Espíritu Santo.

Industrien er lite utviklet, og er i vesentlig grad basert på produksjon av nærings- og nytelsesmidler. Det fremstilles dessuten tekstiler, trevarer, metallvarer, lærvarer og håndverksprodukter. Vanuatu har en del mineralressurser. Man hadde tidligere utvinning av mangan, og selv om driften ble stoppet i 1980 ble det i 2006 underskrevet en avtale om salg av mangan allerede utvunnet. Det er planlagt utvinning av kobber og gull.

Utenrikshandel

Viktigste eksportprodukt er kopra; dessuten utføres fisk og fiskevarer, kjøtt og kjøttvarer, kakao og tømmervarer. Det importeres energiråstoff (petroleum), matvarer og industrielle ferdigvarer. Australia, Japan, Kina og New Zealand er viktigste handelspartnere.

Samferdsel

Veinettet er best utbygd på øyene Éfaté og Espíritu Santo, som også har de beste havnene og viktigste lufthavnene. Mindre flyplasser på flere av øyene. Ferger og småbåter trafikkerer også øyene imellom. Air Vanuatu har utenlandsruter til Australia, New Zealand, Fiji, Solomonøyene og Nouvelle Calédonie (Ny Caledonia). Siden 2004 har lavprisselskapet Pacific Blue hatt flygninger fra New Zealand og Australia til Port Vila.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg