En person i en lift skrur på en tilkobling på en strømmast.

De siste årene har man forsøkt å bruke mer bærekraftig energi på Tonga.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Sandstrand med fjellknauser som det gror små, forvridde trær på. Havet i bakgrunnen.
Den vakre naturen og det milde klimaet er blant hovedårsakene til at turister besøker Tonga. Sandstrand på Tongatapu.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Tongas økonomi er i økende grad rammet av naturkatastrofer som følge av klimaendringene. I 2018 forårsaket syklonen TC Gita et ødeleggelser tilsvarende 37.8 prosent av Tongas bruttonasjonalprodukt (BNP).

Nasjonen har siden 1990-årene slitt med høy inflasjon, høy arbeidsledighet og varierende produksjon i jordbruket. Jordbruket, som utgjør en viktig næring er i økende grad utsatt for blant annet tørke, sykloner, tyfoner, ekstremnedbør, vind og økende havnivåer. Tonga har status som tredje på listen over land som er klassifisert som høyrisikoland ifølge World Risk Index.

Myndighetene prøver å etablere et mer differensiert næringsliv. Hoveddelen av energikonsumet på Tonga kommer fra importert diesel. For å redusere energiimporten arbeides det blant annet med å utnytte bølgekraft og solenergi. I 2021 vedtok myndighetene et mål om å gjøre 70 prosent av energikonsumet fornybart innen 2030. Siden 1996 er de ytre øyene blitt forsynt med solcellepaneler og i 2022 ble to batterier installert på Tongatapu som forsyner øya med solenergi. Tilsvarende anlegg er under planlegging på ni mindre øyer.

Jordbruk

Nærmere halvparten av landets befolkning står i en stor grad utenfor pengeøkonomien, med jordbruk, fiske og sanking på selvforsyningsnivå. For øvrig dominerer jordbruket også den offentlige økonomien, og bidro med 20 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) i 2017. Viktigste produkter er kokosnøtter, vanilje og gresskar. Det dyrkes også yams, taro, søtpoteter, vannmeloner, tomater, maniok, sitroner, jordnøtter (peanøtter), squash og brødfrukt. Tonga har store kokosnøttplantasjer, men siden 1990-årene har avsetningen av kopra (tørket kokosnøttkjøtt) vært vanskelig. Av husdyr holdes særlig svin, geiter, storfe og høns. Det drives fiske, hovedsakelig til lokalt forbruk. Det er gjort forsøk med oppdrett av perlemuslinger.

All jord eies av kronen, som har fordelt den blant rikets 33 adelsfamilier til videre bortforpaktning.

Industri

Industrisektoren er utsatt for konkurranse fra billige importvarer. Sammen med bygg og anlegg sysselsatte den 27,5 prosent av yrkesbefolkningen og bidro med 20 prosent av BNP i 2017. Næringen er i stor grad basert på foredling av råvarer fra jordbruket og produksjon av en del forbruksvarer, blant annet møbler, bygningsmateriell, lærvarer og sportsutstyr. En del lokale håndverksarbeider selges til turister.

Størstedelen av yrkesbefolkningen er sysselsatt i tjenesteytende næringer, og her er turistnæringen svært viktig. Det er den vakre naturen og det milde klimaet som tiltrekker seg turister. I 2019 ble Tonga besøkt av vel 94 000 turister, de fleste fra USA, Australia og New Zealand. Koronapandemien har medført en sterk reduksjon i turister med kun 9000 registrerte turister i 2021. Utbygging av turistfasiliteter er en prioritert oppgave. Hvalspeiding i Vava'u er en av de største turistattraksjonene.

Utenrikshandel

Tonga har store underskudd i handelsbalansen med utlandet, og landet mottar betydelig økonomisk hjelp fra New Zealand, Australia og EU gjennom Lomé-konvensjonen. Pengeforsendelser fra tonganere i utlandet, anslått til minst 35 000 USD, er også en viktig inntektskilde. Det eksporteres hovedsakelig landbruksprodukter, særlig gresskar og vanilje. Det importeres matvarer, råolje og bearbeidede industrivarer.

New Zealand og USA er viktigste handelspartnere.

Samferdsel

Tonga har totalt 680 kilometer veier, hvorav 180 kilometer asfaltert, hovedsakelig på Tongatapu og Vava'u. Viktigste havneby er hovedstaden Nuku'alofa, med fast båtforbindelse til Australia og New Zealand samt Neiafu på Vava'u. Den internasjonale lufthavnen Fua'amoto Airport ligger nær hovedstaden.

Det nasjonale flyselskapet Royal Tongan Airlines gikk konkurs i 2004, med negative følger for turistnæringen. I 2020 ble et nytt statlig flyselskap opprettet; Lulutai Airlines som flyr innenlandsruter. Flyselskapet eier to fly, et som ble gitt i gave fra Kina og ett som leies av Montrose Global. Fiji Airlines, Air New Zealand og Virgin Airlines er blant flyselskapene som flyr ruter til Tonga.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg