São Tomé og Príncipe er tradisjonelt et jordbruksland basert på plantasjedrift. Jordbruket er dominert av kakao, landets eneste eksportartikkel av betydning. Etter nasjonalisering av plantasjene i 1976 ble et privatiseringsprogram gjennomført fra 1985, for å øke produktiviteten. Kakaoeksporten er landets viktigste inntektskilde, og har siden selvstendigheten stått for vel 90 prosent av total eksportverdi, men produksjonen har vært variabel. Øvrige eksportprodukter er kopra, kaffe, palmeolje og palmekjerner, men også for disse produktene sank produksjonen drastisk etter selvstendigheten. I 1990-årene ble det utviklet en betydelig produksjon av blomster for eksport.
Ved siden av den eksportrettede sektoren i jordbruket produseres det matvarer for det lokale markedet. Landet er likevel avhengig av å importere rundt halvparten av sitt matvareforbruk.
Fiskeriene innbringer eksportinntekter, men disse stammer mest fra lisenser fra utenlandske trålere. Farvannet rundt øyene er fiskerike, og sektoren sysselsetter cirka ti prosent av befolkningen. São Tomé og Príncipes egen fangst går hovedsakelig til innenlands konsum. Det anslås at særlig tunfisk-fisket kan ekspanderes, med tanke på eksport. I 1978 ble det opprettet en økonomisk sone på 200 nautiske mil.
Landets skoger blir også lite utnyttet kommersielt. Nær 30 prosent av landet er dekket med urskog, særlig treslaget obó.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.