Økonomi og næringsliv på Nauru

Palmer og sandstrender omkranser øya Nauru. I bakgrunnen sees et lasteskip, i forgrunnen deler av havneanleggene for utskipning av fosfat. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

– Til høyre: Fosfatutvinningen har hatt ødeleggende konsekvenser for miljøet på Nauru. Bildet viser deler av det ødelagte landskapet etter at de naturlige fosfatleiene er fjernet. Det står igjen et erodert korallsteinslandskap. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Økonomien har vært helt basert på utvinning av fosfat, som over mange år ga landet store inntekter. Gjennomsnittsinntekten var tidligere blant de høyeste i regionen, og i en periode hadde man verdens høyeste inntekt per innbygger. Landet har vært sterkt avhengig av importert arbeidskraft og vareimport. Etter 1990 har produksjonen falt sterkt og forekomstene var omkring 2000 praktisk talt uttømt.

Nauru prøvde å trygge sin fremtid med investeringer i utlandet og etablere et internasjonalt flyselskap, Air Nauru, samt et statlig rederi. Det gikk ikke slik man håpet, og landet er i dag et av de fattigste i regionen. Man hadde i en periode inntekter fra en leir på øya hvor den australske regjeringen plasserte båtflyktninger mens de behandlet asylsøknadene, blant annet fra det norske skipet Tampa, men leiren er nå stengt. En gjenoppstart av fosfatproduksjonen av et australsk firma har brakt inn litt penger, men man er nå avhengig av økonomisk støtte fra utlandet. Se for øvrig avsnittet om historie.

Jordbruk eksisterer nesten ikke på Nauru. Det dyrkes noe kokosnøtter, ananas, bananer, grønnsaker og pandanus. Fisket er foreløpig begrenset til å møte lokale behov.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg