Økonomi og næringsliv på Nauru

Økonomien har vært helt basert på utvinning av fosfat, som over mange år ga landet store inntekter. Gjennomsnittsinntekten var tidligere blant de høyeste i regionen, og i en periode hadde man verdens høyeste inntekt per innbygger. Landet har vært sterkt avhengig av importert arbeidskraft og vareimport. Etter 1990 har produksjonen falt sterkt og forekomstene var omkring 2000 praktisk talt uttømt.

Nauru prøvde å trygge sin fremtid med investeringer i utlandet og etablere et internasjonalt flyselskap, Air Nauru, samt et statlig rederi. Det gikk ikke slik man håpet, og landet er i dag et av de fattigste i regionen. Man hadde i en periode inntekter fra en leir på øya hvor den australske regjeringen plasserte båtflyktninger mens de behandlet asylsøknadene, blant annet fra det norske skipet Tampa, men leiren er nå stengt. En gjenoppstart av fosfatproduksjonen av et australsk firma har brakt inn litt penger, men man er nå avhengig av økonomisk støtte fra utlandet. Se for øvrig avsnittet om historie.

Jordbruk eksisterer nesten ikke på Nauru. Det dyrkes noe kokosnøtter, ananas, bananer, grønnsaker og pandanus. Fisket er foreløpig begrenset til å møte lokale behov.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.