Økonomi og næringsliv på Malta

Maltas økonomi var tidligere i stor grad avhengig av britiske marineanlegg. Da marinebasen ble nedlagt 1979, fikk Malta alvorlige økonomiske problemer. Disse problemene ble løst i løpet av få år, ved bl.a. utbygging av lettindustrien og sterk satsing på turisme. Bruttonasjonalproduktet (BNP) var i 2003 beregnet til 18 200 USD per innb., og Malta har hatt en jevn økonomisk vekst siden begynnelsen av 1970-årene. Særlig økningen i turisme førte til vekst i økonomien i 1990-årene. Antall turister har i de senere år vært ganske stabilt med omkring 1,1 mill. årlig.

Jord er hentet utenfra og blir holdt på plass ved omhyggelig terrassering. Nærmere halve arealet er dyrket og gir på oppdelte småbruk tidligpoteter og grønnsaker, hvete, vindruer og sitrusfrukt. Jordbruket sysselsetter imidlertid under 2 % av yrkesbefolkningen.

Den internasjonale lufthavnen ligger ved Luga, 8 km sør for Valletta. Veinettet er forholdsvis godt utbygd, men er av varierende standard. Gode bussforbindelser.

Utførselen består mest av industrivarer (tekstiler og konfeksjon, maskiner) og grønnsaker, mens importen omfatter matvarer, drivstoff, maskiner og transportutstyr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg