Papua Ny-Guinea (kart, økon. aktivitet)

Papua Ny-Guinea: Økonomisk aktivitet.

Av /Store norske leksikon ※.
Gullgruve
Gull er en av Papua Ny-Guineas viktigste eksportvarer. Grasberg gullgruve.
Av .

Til tross for rike ressurser i form av mineraler, skog og fiskebanker, er Papua Ny-Guinea et av de minst utviklede landene i Sør-Stillehavet. 87 prosent av befolkningen lever i rurale områder, og bare en liten andel har lønnet arbeid. Dårlig infrastruktur, lavt utdannelsesnivå, korrupsjon og sosial uro hemmer økonomisk utvikling, og landet taper i den globale kunnskapsbaserte økonomien.

Bruttonasjonalproduktet (BNP) ble i 2022 beregnet til 3020 USD per innbygger. Jordbruk, gruvedrift og skogbruk dominerer økonomien, som er sterkt avhengig av råvarepriser på verdensmarkedet. I 1970-årene bidro Australia med bistand tilsvarende 50 prosent av BNP, men den er senere sterkt redusert. I 2020 var 3,5 prosent av BNP fra bistand, i henhold til FN. I de urbane områdene er arbeidsledigheten stor, spesielt blant unge, en årsak til stor grad av sosial uro og kriminalitet i byene.

Landbruk

Landbruk (inkludert fiske) stod i 2020 for 19 prosent av BNP og sysselsatte 57 prosent av den økonomisk aktive befolkningen. I tillegg kommer en stor gruppe som livnærer seg kun av naturalhusholdning, og det kan anslås at minst 80 prosent av befolkningen som avhengig av landbruk og fiske for livsopphold.

Yams, bananer og sago er de vanligste matproduktene i lavlandet, mens søtpoteter dominerer i høylandet. Også mais, ris, meloner, nøtter, tropiske frukter og sukkerrør dyrkes for eget bruk. Den mest produktive delen av landbruket finnes i høylandene. Kaffe (55 634 tonn, 2019) er viktigste salgsprodukt for omlag 25 prosent av befolkningen. Også kakao (45 668 tonn , 2019), kokosnøtter (for produksjon av kopra og kopraolje), palmeolje, gummi, vanilje, te, peanøtter og krydder dyrkes for salg. Viktigste husdyr er griser og fjærkre. Veldige gressmarker har gitt næring til en voksende kvegdrift, spesielt i sør.

Hogst av regnskog som i hovedsak drives av malaysiske selskaper (fra Sarawak), er viktig eksportnæring. Hogsten er imidlertid ikke bærekraftig og myndighetene har ikke evnet å begrense den.

Fiske

Landet har noen av de beste fiskebankene i Sør-Stillehavet med særlig store bestand av tunfisk. Salg av fiskerettigheter til utenlandske rederier er en viktig inntektskilde. Makrellstørje (tunfisk) er viktigste fiskeslag. Utvinning av haiolje var vekstnæring i 1990-årene, men har siden møtt kritikk for påstått rovfiske.

Industri og bergverk

Industri (inkludert mineralutvinning) stod i 2017 for 43 prosent av BNP. Prosessindustrien er begrenset og har stått for under 10 prosent av BNP. I hovedsak omfatter den kun bearbeiding av landbruksvarer og diverse småindustri. Flere fiskehermetikkfabrikker ble etablert gjennom 1980- og 1990-årene, men mange av dem er senere nedlagt. En sementfabrikk ble åpnet i Lae i 1993. Et oljeraffineri ble åpnet i Port Moresby i 2004.

Gruvedriften og olje- og gassutvinningen stod i 2019 for ca. 28 prosent av BNP. Mineralressursene er rike og utvinnes i hovedsak av australske og amerikanske selskaper. De viktigste metallene er gull og kobber. Gullforekomstene var viktige for den europeiske utforskningen av området. I moderne tid brytes gull flere steder, blant annet Porgera i høylandet. Utvinningen er beregnet å nå over 100 tonn per år med etableringen av gruvedrift på Lihir Island, som har verdens største kjente gullforekomster utenfor Sør-Afrika. Også kobber brytes flere steder.

Energi

Utvinning av råolje og naturgass finner sted ved sørkysten offshore i Papuagulfen, samt ved Lake Kutubu i høylandet. I 1990-årene svingte oljeproduksjonen mellom 100 000 og 150 000 fat per dag, men var i 2022 falt til rundt 30 000 fat per dag. Oljereservene minker raskt, og ble i 2021 beregnet til 159,7 millioner fat. Gassreservene er imidlertid store. I 1987 oppdaget BP nye forekomster av naturgass i Hela Provins, omtalt som Hides gassfelt. De påviste reservene er rundt 156 milliarder kubikkmeter (m³). Opprinnelig ble det planlagt å bygge en gassledning til Australia, men disse planene ble oppgitt i 2007. I stedet blir produsert naturgass omgjort til flytende gass (LNG), som siden 2014 har blitt eksportert til det asiatiske markedet. Årlig produksjon er i underkant av 10 milliarder m³.

Elektrisitetsforsyningen

Til tross for økonomisk vekst lider elektrisitetsforsyningen av vesentlige mangler. Byene rammes ofte av strømbrudd, og størstedelen av landsbygda har lenge vært uten elektrisitet. I samarbeid med internasjonale partnere har myndigheten iverksatt tiltak for å øke elektrifiseringen av landet. Det førte til at andelen av befolkningen med tilgang til elektrisitet økte fra 11 prosent i 1996 til 60,4 prosent i 2020. Årlig sluttforbruk per innbygger er fremdeles lavt og ligger på rundt 750 kWh. Gjennomsnittet for verden er 3 300 kWh.

Årlig produksjon av elektrisk energi ligger på rundt 3,5 terawattimer (TWh), hvorav 75 prosent er basert på fossil energi, mens vannkraft bidrar med 25 prosent.

Med fjellendt terreng og store nedbørsmengder har Papua Ny-Guinea store vannkraftressurser. Ressursene er ikke kartlagt i detalj, men anslås å være i størrelsesorden 15 000 megawatt (MW). Foreløpig er bare rundt 250 MW utbygd.

Utenrikshandel

Mineraleksporten har siden tusenårsskiftet utgjort ca. 75 prosent av eksporten og svart for 25 prosent av BNP. Mineraleksporten har gitt solide overskudd i utenrikshandelen, men inntektene svinger sterkt med råvareprisene. Landet er også en av verdens største eksportører av ubehandlet tropisk tømmer. Importen omfatter foruten industrivarer, også matvarer som fiskeprodukter og ris. Viktigste eksportmarkeder er Japan, etterfulgt av Kina og Australia, mens Australia er kilde for nesten halvparten av importen.

Samferdsel

Det ulendte landskapet hindrer utbygging av et nasjonalt veinett. Det best utbygde veinettet er i Lae-området og i den østlige delen av høylandene. Hovedstaden Port Moresby har ikke veiforbindelse med noen annen større by. Elven Sepik er viktig transportåre i nordvest. Landet har ingen jernbane. Det manglende veinettet har gjort flytrafikken særdeles viktig for den innenlandske ferdselen. Det finnes mer enn 400 flyplasser og flystriper. Den internasjonale flyplassen ligger ved Port Moresby. I 2023 hadde det statlige Air Niugini ruter til flere australske byer, samt Singapore, Hong Kong, Manila, Honiara, Port Vila, Bali og Tokyo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg