Bosetning og næringsaktivitet i Nordland er i stor grad basert på utnyttelse av naturressursene. Tradisjonelt har jordbruk og fiske, ofte i kombinasjon, vært viktigst.
Tidlig ble den egentlige fiskerivirksomheten supplert med videreforedling av fangsten i form av tørking og salting av fisken, og fra sist på 1800-tallet ble det startet bergverksdrifter flere steder i fylket. Selv om sysselsettingen i primærnæringene har gått kraftig tilbake siden andre verdenskrig, er de fortsatt av stor betydning i mange kommuner. For Nordland som helhet er 4,9 prosent av arbeidsplassene i primærnæringene mot 2,2 prosent i landet som helhet (2019). Dette gir Nordland den høyeste andelen i primærnæringene blant fylkene slik fylkene er avgrenset fra 2020.
Etter 1945 fikk Nordland en storstilt utbygging av industri, i første rekke basert på utnyttelse av vannkraft og mineralske råstoffer, men denne utbyggingen var stort sett avsluttet på 1970-tallet. Siden har sysselsettingen i industrien gått til dels betydelig tilbake. I 2019 utgjorde andelen av arbeidsplassene i industri og bergverk 8,6 prosent i Nordland mot 10 prosent i hele landet; inkludert bygge- og anleggsvirksomhet og kraft-/vannforsyning/renovasjon var andelene henholdsvis 19,7 prosent i Nordland og 19,8 prosent i hele landet.
Parallelt med nedgangen i primærnæringene og industrien har de tjenesteytende næringene fått en stadig økende andel av de yrkesaktive i Nordland; i 2019 utgjorde andelen i disse næringene i alt 75,4 prosent mot 78,0 prosent i hele landet. En stor del av veksten i disse næringene har falt på Bodø som administrasjons-, kommunikasjons- og utdanningssenter i fylket og avspeiles i byens betydelige økning i andelen av fylkets folkemengde. Etter 1980-årene er det lagt til rette for utvikling av en del statlig tjenesteyting i enkelte andre av de større tettstedene i Nordland, blant annet i Brønnøysund, Mo i Rana, Sortland og Narvik.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.