Batalie Bay, Dominica
De vakre strendene tiltrekker seg mange turister, som er en viktig del av Dominicas økonomi.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Dominicas økonomi er svært avhengig av eksport av bananer. Over halvparten av yrkesbefolkningen er sysselsatt i servicenæringene, som til sammen bidro med 65 prosent av BNP i 2017. Turisme er en viktig del av økonomien, og offshore er også blinket ut som et hovedsatsingsområde.

Økonomisk utvikling

Dominica mottar forsyninger etter orkan
Dominica har flere ganger blitt rammet av økonomiske tilbakeslag etter ødeleggende orkaner. Her mottar befolkningen forsyninger av mat fra amerikanske soldater etter orkanen Maria i 2017.
Av .

Dominica er et av de fattigste landene i Karibia. Landet opplevde relativ sterk vekst i bruttonasjonalproduktet (BNP) gjennom 1980-årene, men har fra tid til annen blitt rammet av økonomiske tilbakeslag etter ødeleggende orkaner. Gjennom 1990-årene økte BNP per innbygger med rundt 0,8 prosent årlig. Usikkerhet omkring Dominicas tilgang til det europeiske markedet bidro rundt årtusenskiftet til lavere produktivitet, og landet sto i 2002 overfor en økonomisk krise. Fra 2002 til 2013 økte BNP med omtrent 50 prosent.

Jordbruk og fiske

Bonde på Dominica
Dyrking og eksport av bananer er en viktig del av Dominicas økonomi.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Landbruket er den viktigste næringen og bidrar (sammen med et mindre fiske) til 22 prosent av BNP (2017). Bananer har vært det overlegent viktigste eksportproduktet, men bananeksporten (som gikk nesten i sin helhet til Storbritannia) ble sterkt påvirket ved åpningen av det europeiske markedet i 1993 for betydelig billigere bananimport fra Mellom-Amerika. For å redusere avhengigheten av bananer har myndighetene oppmuntret til mer variert produksjon, og de viktigste produktene er nå, i tillegg til bananer, kokosnøtter (brukt til produksjon av såpe og matolje), mango, avokado, papaya, sitrusfrukter og ingefær. Det er noe husdyrhold. Rekeoppdrett og annen akvakultur er blant de næringene som har vist vekstpotensial.

Energi

Rundt 75 prosent av produsert elektrisk energi kommer fra dieselaggregater. Vannkraft var tidligere den dominerende energikilden, men utgjør nå bare mellom 20 og 28 prosent, avhengig av nedbør. Landet har store vannkraftressurser som ikke er utnyttet. Investeringer i vannkraftverk og vannforsyning er delvis finansiert ved eksport av vann til vannfattigere øyer i Karibia, som for eksempel Aruba.

Industri

Industrien er basert på foredling av produkter fra landbruket og drives hovedsakelig av små og mellomstore bedrifter. Industrien bidro i 2017 med om lag 12 prosent av BNP og sysselsatte omtrent 32 prosent av yrkesbefolkningen.

Utenrikshandel

Dominica har et underskudd både på handelsbalansen og betalingsbalansen med utlandet. Viktigste samhandelsland er Jamaica, Storbritannia, USA og Trinidad og Tobago. Viktigste eksportvarer er bananer og såpe. Viktige importvarer er maskiner og transportutstyr, papir og matvarer.

Samferdsel

Dominica har et relativt godt utbygd veinett. Landet har to lokale flyplasser (Canefield rett utenfor Roseau samt Melville Hall, 64 kilometer fra Roseau) som forbinder øya med naboøyene. Det er også hurtigbåtforbindelse med Guadeloupe og Martinique. Dypvannshavnen nær Roseau betjener utenrikshandelen og besøkende cruiseskip. En ny cruisehavn er bygd i Cabrits National Park ved Prince Rupert Bay nord på øya.

Turisme

Turistindustrien er en viktig og økende del av økonomien. De aller fleste turister ankommer via cruiseskip. I 1990 ankom under 7000 turister via cruiseskip, og ved slutten av tiåret og begynnelsen av 2000-tallet var antallet økt til over 200 000. I senere år er det satset spesielt på å fremme økoturisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg