Økonomi og næringsliv i Dominica

Dominica er et av de fattigste land i Karibia. Landet opplevde relativ sterk vekst i BNP gjennom 1980-årene, men har fra tid til annen blitt rammet av økonomiske tilbakeslag etter ødeleggende orkaner. Gjennom 1990-årene økte BNP per innbygger med ca. 0,8 % årlig. Usikkerhet omkring Dominicas tilgang til det europeiske markedet bidrog rundt årtusenskiftet til lavere produktivitet, og landet stod i 2002 overfor en økonomisk krise. Fra 2002 til 2013 økte BNP med ca 50 %.

Over halvparten av yrkesbefolkningen er sysselsatt i servicenæringene som til sammen bidrog med 64 % av BNP i 2002. Turistindustrien er en viktig og økende del av økonomien. De aller fleste turister ankommer via cruiseskip. I 1990 ankom under 7000 turister via cruiseskip; ved slutten av tiåret og begynnelsen av 2000-tallet er antallet økt til over 200 000. I senere år er det satset spesielt på å fremme økoturisme. Offshore er også blinket ut som et hovedsatsingsområde.

Energibehovet er for det meste basert på vannkraft (70 %). Investeringer i vannkraftverk og vannforsyning er delvis finansiert ved eksport av vann til vannfattigere øyer i Karibia, som for eksempel Aruba.

Landbruket er den viktigste næringen og bidrar (sammen med et mindre fiske) til 17 % av BNP (2002). Bananer har vært det overlegent viktigste eksportproduktet, men bananeksporten (som gikk nesten i sin helhet til Storbritannia) ble sterkt påvirket ved åpningen av det europeiske markedet i 1993 for betydelig billigere bananimport fra Mellom-Amerika. For å redusere avhengigheten av bananer har myndighetene oppmuntret til mer variert produksjon, og de viktigste produktene er nå i tillegg til bananer, kokosnøtter (brukt til produksjon av såpe og matolje), mango, avocado, papaya, sitrusfrukter og ingefær. Noe husdyrhold. Rekeoppdrett og annen akvakultur er blant de næringer som har vist vekstpotensial.

Industrien er basert på foredling av produkter fra landbruket og drives hovedsakelig av små og mellomstore bedrifter. Industrien bidrog i 2002 med ca. 20 % av BNP og sysselsatte omtrent like stor andel av yrkesbefolkningen.

Dominica har et underskudd både på handelsbalansen og betalingsbalansen med utlandet. Viktigste samhandelsland er Jamaica, Storbritannia, USA og Trinidad og Tobago. Viktigste eksportvarer er bananer og såpe. Viktige importvarer er maskiner og transportutstyr, papir og matvarer.

Dominica har et relativt godt utbygd veinett. Dominica har to lokale flyplasser (Canefield rett utenfor Roseau samt Melville Hall 64 km fra Roseau) som forbinder øya med naboøyene. Det er også hurtigbåtforbindelse med Guadeloupe og Martinique. Dypvannshavn nær Roseau betjener utenrikshandelen og besøkende cruiseskip. En ny cruisehavn er bygd i Cabrits National Park ved Prince Rupert Bay nord på øya.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.