Bergverksindustri i Armenia

Steinbrudd i Karajan sør i Armenia. Her utvinnes kobber. Landet har verdifulle mineralforekomster.

Armenia er et mellominntektsland, der jordbruk, mineraler og industri er de viktigste næringsveiene. BNP er 12,4 milliarder dollar (2018). Justert for kjøpekraftsparitet er BNP 28,3 milliarder dollar (2017).

Industrien er den største økonomiske sektoren med 30 prosent av BNP. Landbruket står for 20 prosent av BNP og sysselsetter mer enn 40 prosent av arbeidsstokken. Hvete, bygg, fiken, granatepler, aprikoser, fersken og valnøtter er blant de viktigste jordbruksvarene. Druebrennevin er en viktig eksportvare.

De viktigste mineralene er kobber, sink, gull og bly. Mineraler sto for 40 prosent av Armenias eksportinntekter i 2009.

Overføringer fra armenere i utlandet er blitt en viktig del av økonomien. Penger sendt fra armenere som jobber i Russland står for 20 prosent av BNP.

30 prosent av innbyggerne lever under fattigdomsgrensen (2014). Arbeidsledigheten er på rundt 18 prosent (2015).

Historisk bakgrunn

Økonomisk tilbakeslag og stor arbeidsledighet har i stor grad preget Armenias økonomi siden selvstendigheten i 1991. Likevel var det en viss økonomisk vekst i perioden 1995–2007, hovedsakelig på grunn av et økonomisk program finansiert av Det internasjonale valutafond (IMF). Etter 2001 ble det en betydelig bedring av Armenias økonomi, og i perioden 2001–2007 var den årlige økonomiske veksten rundt 10 prosent.

Jordbruk, skogbruk

Fruktmarked
Frukt og grønnsaker er blant Armenias viktigste jordbruksprodukter. Epler, appelsiner, granatepler og kiwi på et armensk fruktmarked.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Jord- og skogbruk bidro i 2017 med 16,7 prosent av BNP og sysselsatte drøye 36 prosent av yrkesbefolkningen. Jordbruket har siden selvstendigheten gjennomgått en omfattende omstrukturering, med blant annet privatisering av jordbruksarealene. Inntil Armenias selvstendighet var nesten hele jordbruksarealet underlagt kollektivbruk og statsbruk; ved midten av 1990-årene var privatiseringsprosessen nærmest fullført.

Landets viktigste jordbruksområder ligger i Araksdalen og omkring Jerevan. Viktigste jordbruksprodukter er poteter og grønnsaker, korn og frukt. Ellers produseres også bomull, vindruer og tobakk. På høyslettene er det store beiteområder som gir et godt grunnlag for husdyrhold.

Armenia har forholdsvis lite skog, og skogbruket har ingen særlig økonomisk betydning.

Bergverk

Armenia har verdifulle mineralforekomster som ikke utnyttes i særlig grad. Det foregår noe utvinning av kobber, molybden, gull, sølv, jern og nefelin (til aluminiumsproduksjon). Også forekomster av salt, sink, kalsiumoksid og karbon.

Energi

Kart
Av /Store norske leksikon ※.

Armenia har en høy andel fossil energi i sin energimiks. Leting etter egne petroleumsressurser har ikke ført til drivverdige funn, og landet er derfor avhengig av en betydelig import av oljeprodukter og naturgass, i hovedsak fra Russland og Turkmenistan.

Forbruket av primærenergi har etter 2000 økt med 1,9 prosent per år, og nådde 150 petajoule (PJ) i 2020. Fossil energi utgjorde da 75 prosent av det samlede energiforbruket. Per innbygger er forbruket 50 gigajoule (GJ), som er noe lavere enn gjennomsnittet for hele verden (80 GJ).

Elektrisitetsforsyningen

Landet er selvforsynt med elektrisk energi med en årlig produksjon på rundt 8 terawattimer (TWh). Sluttforbruket per capita har steget til 2 100 kWh, som er en økning fra 1 300 kWh i 2000. I Armenia har hele befolkningen i dag tilgang til elektrisitet.

Naturgass er den viktigste energikilden for produksjon av elektrisk energi med en andel på 40 prosent. Fornybar energi, i hovedsak i form av vannkraft, utgjør 25–30 prosent av kraftproduksjonen. Sevan-Hrazdan er landets viktigste vannkraftverk med en installert ytelse på 560 megawatt (MW). Med flere vannrike elver har landet et betydelig potensial for utbygging av ny vannkraft.

Kjernekraft spiller en viktig rolle i landets kraftforsyning med en andel på 35 prosent i kraftmiksen. Kjernekraftverket Metsamor ble gjenåpnet i 1995, som et forsøk på å løse landets stadige energikriser. Landet er under internasjonalt press for å stenge Metsamor, som ligger i et område som er utsatt for jordskjelv. Ved en eventuell stengning vil landets energisituasjon igjen kunne bli kritisk. Etter flere år med planer og forhandlinger er det nå inngått en avtale med Russland om å erstatte den gamle reaktoren med en ny og sikrere kjernereaktor, men en endelig beslutning om byggestart er ikke tatt.

Industri

Industrien sysselsetter ca. 17 prosent av landets arbeidskraft (2013) og utgjør ca. 28 prosent av BNP (2017). Industrisektoren har vært i vekst siden 1995, men med en del tilbakeslag. De viktigste industriproduktene er maskiner, næringsmidler, tekstiler, metaller, elektrisk kraft og kjemiske produkter.

Utenrikshandel

Armenia har handelsunderskudd med utlandet, men underskuddet har fra omkring 2000 blitt noe redusert på grunn av internasjonale investeringer, bistand og omstruktureringer i landets økonomiske struktur.

Viktigste eksportprodukter er gull og smykker, mineraler, næringsmidler og energi. Viktigste importvarer er energi- og oljeprodukter, næringsmidler og diamanter. Størstedelen av eksporten går til Russland, Sveits, Kina og Bulgaria, mens importen hovedsakelig kommer fra Russland, Kina, Georgia, Iran og Tyrkia (2019).

Samferdsel

Vei- og jernbanenettet er best utbygd i vest. Det er jernbaneforbindelse til nabolandene Georgia og Iran. Innenfor landets grenser er det et jernbanenett på ca. 780 kilometer og ca. 7 700 kilometer veier (2019). Mesteparten av veinettet har fast dekke, men nær halvparten er likevel av svært lav standard. Viktigste internasjonale veiforbindelse er Kajaran Highway, som forbinder Armenia med Iran.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg