Øivind Blunck

Faktaboks

Øivind Blunck
Født
28. desember 1950, Oslo
Øivind Blunck

Øivind Blunck. En av hans mange rollefigurer i forestillingen Bare gode venner på revyteatret Dizzie i Oslo høsten 1992. Han og Hege Schøyen hadde stor suksess med forestillingen, som de senere også turnerte rundt i Norge med.

Av /NTB Scanpix ※.

Øivind Blunck er en norsk skuespiller og sanger, særlig kjent for sine roller i komedie, revy og musikkteater.

Han debuterte ved Det Norske Teatret i 1970 og ble fast ansatt ved teatret fra 1972. I 1983 hadde han sitt gjennombrudd som musikalartist i rollen som ballettmesteren i Agneta Pleijels Balletten på scenen, fulgt av sentrale roller i Cats (1985), Les Misérables (1988), Sweeney Todd (1991), Brørne Østermanns huskors (1992) og Tolvskillingsoperaen (1992). På Chateau Neuf spilte han Frank Butler i Annie Get Your Gun i 1986. I 2013 tolket han tittelrollen i en musikalversjon av Ludvig Holbergs Jeppe på Norgesturné, med musikk av Svein Gundersen og tekst av Hans Petter Thøgersen.

Som revyskuespiller gjorde Blunck seg først bemerket i Revy–83ABC-teatret. Samme sted spilte han Henrik Meisel i den populære oppsetningen av farsen Den spanske flue, som ble filmet, og som er blitt en juletradisjon på NRK. Sammen med Hege Schøyen har han skapt flere show, Bare gode venner (1992), Fast følge (1996) og Sammen igjen (2007), alle med premierer på Dizzie Showteater, samt Hege og Øivind går til Operaen (vist blant annet på Den Norske Opera & Ballett i 2014).

Gjennom TV har han nådd et stort publikum, blant annet i rollene som tenåringen Reidar og mopedentusiasten Fridtjof, og han har medvirket i en rekke filmer. Blant annet har han spilt politimann i fem filmer om Olsenbanden, og røveren Jesper i Folk og røvere i Kardemommeby (1988). Sammen med Sverre Anker Ousdal utgjorde han i 1970-årene barne-TV-duoen Klabb og Babb.

Som plateartist hadde han en stor hit med Reidar reiser snart (1988) og suksess med Reidar – The Album (1988).

Øivind Blunck er far til musikalartist Christel Blunck. Han var i mange år gift med Guri Schanke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg