Östermalm

Utsikt over Östermalm med Humlegården og Kungliga biblioteket i forgrunnen.
Av /Spårvägsmuseet.
Lisens: CC BY SA 4.0

Östermalm ble utbygd fra slutten av 1800-tallet, strengt regulert etter Lindhagen-planen. Fra det sirkelrunde Karlaplan stråler gatene radielt ut.

Av /Spårvägsmuseet.
Lisens: CC BY NC 4.0

Artikkelstart

Östermalm er en sentral del av Stockholm, hovedsakelig boligkvarterer, men også med mange statsinstitusjoner, museer og ambassader. Det er omkring 65 000 innbyggere. Foruten boligkvarterer preges bybildet av mange tidligere og nåværende kaserner og garnisonsbygninger. I Livgardets gamle bygninger ligger i dag Historiska museet. Det svenske forsvarsmuseet (Armémuseum) finnes i den tidligere Artillerigården. Inntil denne ligger den åttekantede Hedvig Eleonora kyrka.

Faktaboks

Etymologi
av malm, ‘sandslette, sandås’

Östermalm strekker seg fra Nybroviken nord- og østover. Området fikk sin første bymessige regulering på 1600-tallet, men ble for alvor utbygd i siste halvdel av 1800-tallet, etter en byplan fra 1866 (Lindhagen-planen). Området mellom Strandvägen i sør og Valhallavägen i nord er hovedsakelig boligbebyggelse fra denne perioden, men har etter hvert også fått en del offentlige bygninger, særlig i den østligste delen. Lengst sørvest ligger Dramatiska Teatern («Dramaten») med utsikt over Nybroviken; i nordvest parken Humlegården (anlagt som kongelig lystpark på 1600-tallet), med blant annet Kungliga Biblioteket; i nordøst Stockholms stadion, innviet til de olympiske sommerleker i Stockholm 1912, og flere høyskoler. Bydelens eldste bygninger er Kronobageriet, påbegynt i 1580-årene, og Hedvig Eleonoras kirke ved Östermalmstorg, oppført 1669.

Området kaltes tidligere Ladugårdslandet etter et kongelig gårdsbruk som ble anlagt her på 1400-tallet. På slutten av 1800-tallet ble grunnen privatisert og raskt lagt ut til boliger, helst for de mer velstående.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg