Faktaboks

Örebro
Etymologi

av ör 'ør, grusbanke'

Örebro slott
Örebro slott er byens største attraksjon. Slottet ligger på en holme i Svartån.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Örebro er en by og kommune i Närke i Sverige, ved vestbredden av Hjälmaren.

Byen

Örebro

Örebro sentrum med slottet på en holme i Svartån. Til venstre Stortorget med Sankt Nikolai kyrka øverst. I forgrunnen til høyre Örebro museum.

Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Örebro har 126 600 innbyggere (2020). Byen er sete for länsadministrasjonen i Örebro län. Örebro har en betydelig industrisektor, blant annet med metallvare- og maskinindustri, papirfabrikk og verksteder.

Flere statlige institusjoner er lokalisert her, blant annet avdeling av Statistiska centralbyrån. Byen har regionsykehus, universitetsfilial, sosialhøgskole, idrettshøgskole og länsmuseum.

Kulturreservatet Wadköping med flere 1500- og 1600-tallsbygninger ligger i Örebro. Nikolaikyrkan er fra 1300-tallet. Örebro slott på en holme i Svartån er fra 1570-årene, men avløste et eldre anlegg. Bykjernen er for øvrig preget av gjenoppbyggingen etter bybrannen i 1854.

Historie

Wadköping
Friluftsmuseet Wadköping, hvor gammel bybebyggelse er samlet, har fått sitt navn etter Hjalmar Bergmans roman Markurells i Wadköping. Handlingen er her lagt til den fiktive småbyen Wadköping, som kan minne om forfatterens hjemby Örebro.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Örebro ble anlagt på 1200-tallet av tyske kjøpmenn som sentrum for jernhandelen. På 1400- og 1500-tallet ble byens økonomiske utvikling hemmet av unionskonfliktene (se Kalmarunionen), men den ble igjen et økonomisk sentrum mot slutten av 1500-tallet.

Örebro slott har hatt en viktig plass i svensk historie, blant annet under Engelbrekts og Gustav Vasas opprør. Riksdagen møttes flere ganger i Örebro, blant annet i 1810, da Jean-Baptiste Bernadotte ble valgt til tronfølger.

Kommunen

Örebro kommune har et areal på 1380 km2 og 157 700 innbyggere (2022). Omkring Hjälmaren brer Närkeslätten seg med dyrket mark. De nordlige delene inngår i Bergslagsregionen og inneholder malmførende eldre bergarter. I vest ligger de skogkledde Kilsbergen.

Næringslivet domineres av kommunesenterets industri samt tjeneste- og servicenæringer. Kommunen fikk sine nåværende grenser i 1995, da deler av kommunen ble skilt ut som Lekeberg kommune.

Brevens bruk, 40 km sørøst for Örebro, har et velbevart bygningsmiljø fra midten av 1800-tallet. Det nå nedlagte jernverket ble grunnlagt i 1676. Den laftede bruksherregården er fra begynnelsen av 1700-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg