Étienne Maurice Falconet

Faktaboks

Étienne Maurice Falconet
Uttale
falkånˈɛ
Født
1. desember 1716, Paris, Frankrike
Død
24. januar 1791, Paris, Frankrike

Étienne Maurice Falconet. Pygmalion og Galateia.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Étienne Maurice Falconet var en fransk billedhugger. Han arbeidet både med monumentale skulpturer og som kunstnerisk leder ved Sèvres.

Falconet var elev av Jean-Baptiste Lemoyne. I hans første selvstendige verker er Gian Lorenzo Berninis og Pierre Pugets innflytelse merkbar. En allegorisk fremstilling av Musikken (Louvre), viser en orientering mot et mer avklaret og delvis klassiserende formspråk. Et av hans hovedverker er marmorstatuen Vinteren.. Fra 1758 til 1766 var han kunstnerisk leder ved de kongelige porselensfabrikker i Sèvres, og en mengde småskulpturer med allegoriske og mytologiske temaer ble utført etter hans modeller, blant annet Pygmalion og Galateia. Falconet utførte også religiøse verker, som til kirken Saint-Roch i Paris.

I 1766 ble Falconet kalt til Russland av Katarina den store. Han ble der til 1778 og brukte mesteparten av sin tid på Ryttermonumentet over Peter den store i St. Petersburg. Hodet på rytterstatuen antas å være modellert av hans elev og senere svigerdatter Marie-Anne Collot. Etter Russlandsoppholdet og et kortere opphold i Nederland er Falconets kunstneriske produksjon sparsom, da han mot slutten av sitt liv var halvveis lam.

Hans kunstteoretiske skrifter og korrespondanse er samlet i Œuvres littéraires (1781).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Reau, Louis (1922). Étienne-Maurice Falconet: Tome I – Tome II, Demotte

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg