Çatal Hüyük, bosetning fra neolittisk tid i Tyrkia, på Konya-sletten i Anatolia; den største boplassen fra yngre steinalder som kjennes i Midtøsten. Den består av to hauger (tells), 15–17,5 m høye, og ble oppdaget i 1958 av J. Mellaart. Den eldste bosetningen er fra ca. 6250 f.Kr. Ca. 5400 f.Kr. opphørte den uten noen påviselig grunn. I løpet av vel 800 år kom Çatal Hüyük til å dekke et område på ca. 120 daa, hvorav 4 daa med til sammen 158 hus er utgravd. Husene er rektangulære og har en gulvflate på ca. 25 m2. De har ikke hatt dører, og en regner derfor med at inngangen har vært i taket, og at en har brukt stiger. Ca. 1/4 av husene oppfattes som spesielle seremoni- eller kulthus for små slektsgrupper. De utmerker seg ved at de er dekorert med veggmalerier og plastiske relieffer modellert i leire og gravlegginger under gulvet. Relieffene består av store oksehoder, bukkehoder og stiliserte kvinnebryst som er tolket som symboler for det mannlige og det kvinnelige.

Mellom 5000 og 6000 mennesker har bodd i Çatal Hüyük. Forskerne er uenige om bosetningen skal regnes som by eller landsby. Hovedervervet har vært jordbruk, og hele 14 ulike typer kulturplanter er påvist. Tamdyrhold og jakt har vært praktisert, men spilt mindre ervervsmessig rolle. Metall i form av bly og kobber har vært benyttet. Håndverket stod høyt, og det ble bl.a. produsert tekstiler av ull og lin. Mange av råvarene måtte skaffes utenfra. Varebytte og handel har derfor trolig vært viktig. Çatal Hüyük lå strategisk til for utførsel av obsidian, og det er neppe tilfeldig at stedet blomstret opp samtidig som behovet for dette materialet til jordbruksredskaper økte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

15. mai 2013 skrev Atle Omland

Artikkel står under feil kategori "Arkeologi i Amerika". Må flyttes. Den kan flyttes til "Arkeologi" generelt, evt. "Arkeologi i Asia". Jeg anbefaler likevel at det lages en ny kategori under "Arkeologi" som heter eks. "Arkeologi i Midtøsten" siden dette er et svært viktig geografisk område i arkeologien (dog noe diffust område).

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.