Faktaboks

Uttale

åtvidabˈerj

Etymologi

mulig av gammelsvensk at vidhi 'ved skogen' eller av ata 'åte'; berg betyr 'bergslag, gruveområde'

Åtvidaberg er en kommune i landskapene Östergötland og Småland i Sverige, i Östergötlands län. Arealet er 690 kvadratkilometer med 11 503 innbyggere (2019). Kommunen preges av et sjørikt skoglandskap. Næringslivet domineres av industrinæringer.

Kommunesenteret Åtvidaberg, 35 km sørøst for Linköping, har 6981 innbyggere (2019). Stedet har gamle industritradisjoner med blant annet kobbergruve og den tidligere kontormaskinprodusenten Facit AB. Fortsatt finnes en stor industrisektor på stedet, eksempelvis innenfor elektronikktilvirkning.

Historie

Åtvidabergs Industrier
Åtvidaberg har lange industritradisjoner, på 1900-tallet med kontormøbel- og kontormaskinprodusenten Åtvidabergs Industrier (senere Facit) som største virksomhet.
Av /Järnvägsmuseet.
Lisens: CC PDM

Bryting av kobbermalm i Åtvidaberg antas å gå tilbake til 1200-tallet. De første privilegier på kobberhåndtering ble gitt under Erik av Pommern i 1413. En kraftig utvidelse av virksomheten kom med det kobberverket som på 1700-tallet ble anlagt på baroniet Adelswärds grunn. Mot slutten av 1800-tallet avtok lønnsomheten, og driften ble gradvis lagt om til produksjon av kontormøbler og kontorutstyr. Bryting av kobbermalm opphørte helt i 1919. Det gamle bruksmiljøet finnes bevart.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg