Octopus vulgaris av Pinky sl. CC BY SA 3.0

Åttearmete blekkspruter, er blekkspruter i orden Octopoda. De har åtte armer, som danner en krans rundt munnen, og mangler de to tentaklene som er typisk for tiarmete blekkspruter. Armene har en eller to rader med sugekopper, og ofte forbundet med en tynn hud i halve sin lengde. Kroppen er kort og rund, oftest uten finner, og mangler innvendig skall. Munnen er utstyrt med et kraftig nebb.

Vanlig åttearmet blekksprut (Eledone cirrhosa) er den eneste representant for åttearmete blekkspruter langs våre kyster. Foruten langs norskekysten har den en stor utbredelse i det nordlige Atlanterhavet. Dette er forholdsvis liten art, som blir ca. 50 cm lang. Den er gulbrun med rødbrune flekker. Armene har bare en rad med sugeskåler. Lever gjerne på hard bunn, og på forholdsvis grunt vann. Den lever av krepsdyr, muslinger og åtsler på bunnen. Arten kan gjerne spises, men har ingen fiskerimessig betydning.

Det har derimot dens slektning Octopus vulgaris, som blant annet fiskes i store mengder langs vestkysten av Afrika, og spises også i Middelhavslandene. Denne har ikke norsk navn, men etter det vitenskapelige kunne den også kalles vanlig åttearmet blekksprut. Den er en av de vanligste blekkspruter, og har en meget stor verdensomfattende utbredelse i tropiske og tempererte områder. I Atlanterhavet finnes den nord til England.

Kroppen til Octopus vulgaris blir 25 cm, og armene kan bli over en meter lange. De har to rader med sugeskåler. Fargene er lyse, men de kan også bli røde. Disse blekksprutene lever av krabber, snegler og muslinger. De lammer sitt bytte med gift fra kjerter i munnen. Hunnen skjuler seg gjerne i hulrom på bunnen av havet, og beskytter eggene sine som legges der. I likhet med andre blekkspruter har denne arten store øyne og en velutviklet hjerne. I laboratorieforsøk er det vist et den har stor evne til å lære og til å huske det den har lært.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.