Åsvær fyr

Åsvær "nye" fyrstasjon.
Åsvær gamle fyrstasjon

Artikkelstart

Åsvær fyr er en fyrstasjon på holmen Andersbakken nord for Åsværet, i Dønna kommune, Nordland. Det ble opprettet som ledfyr i 1876, automatisert i 1978 og avbemannet 1980.

  • Tårnets høyde: 18,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 24,5 meter
  • Lysvidde: 14,2 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc (2) WRG 8s

Navnet

Fyret har navn etter øygruppe Åsværet. Forstavelsen Ås betyr bergrygg, og dem er det flere av på øyene.

Historikk

Fyrstasjonen ble opprettet for å bedre navigasjonsmulighetene ved det viktige fiskeværet, langs den indre leia og i innseilingen til Ranfjorden. Fyrstasjonen ble bygget og utrustet som et familiefyr og besto av et bolighus og et tårn, i solid betong. Det holdt ikke mot orkanen nyttårsnatten 1917: Et 2,5 cm tykt vindusglass beskyttet av kraftige skodder ble knust, og store vannmasser fylte flere av rommene. To av familiemedlemmene ble skadet av glassplinter og styrtsjøer av vann.

Flyttet

Fyrvesenet bestemte seg for å kondemnere det første fyret og bygge ett nytt lenger inne, og høyere oppe på holmen. Der ble det satt opp et 18,5 meter høyt støpejernstårn på en sokkel av kraftig, hugget stein. I lyktehuset ble det plasser et kombinert 2. og 3. ordens fyrapparat. Det nye Åsvær fyr kunne tennes i 1919. Det ble også bestemt at fyret skulle gjøres om til tørnstasjon. Det ble derfor ikke satt opp et nytt bolighus, men isteden innredet to små værelser og et felles kjøkken til fyrvokteren og en assistent i selve fyrtårnet. Uthuset som nå står ved fyrtårnet ble satt opp noen år senere. Da ble det også innredet enda et rom i fyrtårnet til en reserveassistent. Åsvær fyrstasjon ble elektrifisert i 1964 med strøm fra dieselaggregater. Etter at fyret ble avbemannet, overtok mannskapet på losskøyta ansvaret for tilsynet med fyrlyset. Åsvær fyr ble fredet i 2000. Seløy kystferie leier nå bygningene av Kystverket og organiserer RIB-turer til fyret med omvisning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg