Åsnes kirke er en korskirke reist i 1744 ved tettstedet Flisa i Åsnes kommune, Hedmark fylke. Hvem som har utformet kirkens arkitektur er ukjent, men den er reist i treverk og har 400 sitteplasser. Kirkens originale altertavle var utformet av Lars Pinnerud, men den ble byttet ut i 1879 av en altertavle lagd av Axel Ender som viser oppstandelsen.

 

Åsnes kirke er betegnelsen på to tidligere kirker som ikke lenger eksisterer. Den første kirken er nevnt i biskop Øysteins jordebok fra 1300-tallet og antas å ha vært en stavkirke som stod frem til rett etter reformasjonen. Den andre Åsnes kirke ble bygd omkring da den første kirken ble revet, kirken stod til den ble revet i 1739 da det ble besluttet å bygge en ny da den gamle kirken var i for dårlig forfatning. Etter rivningen av den gamle kirken i 1739 ble den nye kirken reist og innviet i 1744, men ble ikke offisielt ferdigstilt før 1747. Under krigen mot Sverige i 1808 ble kirken brukt som tilholdssted for svenske krigsfanger, også en fellesgrav for svenske og norske fallende under striden ble anlagt på kirkens grunn. I dag står det et minnesmerke foran kirken til minne om fallende fra denne krigen. Kirkebygningen har blitt restaurert en rekke ganger, henholdsvis i 1854, 1876, 1924 og 1936.

 

Åsnes kirkes prestegård ligger ved gården Såset, omkring 3 kilometer fra selve kirken. Prestegårdens hovedbygning brant ned i 1929, men det ble i tiden etter reist et nytt hovedhus på samme sted. Åsnes kirke er en betydelig skogeier i Åsnes kommune, og tømmer fra kirkens eiendommer har vært brukt i byggingen av både Gjesåsen kirke og Åsnes Finnskog kirke.

 

Åsnes kirke ligger i Solør prosti, som er underlagt Hamar bispedømme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.