Åsnes kirke

Artikkelstart

Åsnes kirke er en korskirke reist i 1744 ved tettstedet Flisa i Åsnes kommune, Hedmark fylke. Hvem som har utformet kirkens arkitektur er ukjent, men den er reist i treverk og har 400 sitteplasser. Kirkens originale altertavle var utformet av Lars Pinnerud, men den ble byttet ut i 1879 av en altertavle lagd av Axel Ender som viser oppstandelsen.

Åsnes kirke er betegnelsen på to tidligere kirker som ikke lenger eksisterer. Den første kirken er nevnt i biskop Øysteins jordebok fra 1300-tallet og antas å ha vært en stavkirke som stod frem til rett etter reformasjonen. Den andre Åsnes kirke ble bygd omkring da den første kirken ble revet, kirken stod til den ble revet i 1739 da det ble besluttet å bygge en ny da den gamle kirken var i for dårlig forfatning. Etter rivningen av den gamle kirken i 1739 ble den nye kirken reist og innviet i 1744, men ble ikke offisielt ferdigstilt før 1747. Under krigen mot Sverige i 1808 ble kirken brukt som tilholdssted for svenske krigsfanger, også en fellesgrav for svenske og norske fallende under striden ble anlagt på kirkens grunn. I dag står det et minnesmerke foran kirken til minne om fallende fra denne krigen. Kirkebygningen har blitt restaurert en rekke ganger, henholdsvis i 1854, 1876, 1924 og 1936.

Åsnes kirkes prestegård ligger ved gården Såset, omkring 3 kilometer fra selve kirken. Prestegårdens hovedbygning brant ned i 1929, men det ble i tiden etter reist et nytt hovedhus på samme sted. Åsnes kirke er en betydelig skogeier i Åsnes kommune, og tømmer fra kirkens eiendommer har vært brukt i byggingen av både Gjesåsen kirke og Åsnes Finnskog kirke.

Åsnes kirke ligger i Solør prosti, som er underlagt Hamar bispedømme.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg