Ålgård/Figgjo, tettsted i Gjesdal og Sandnes kommuner, Rogaland, ved Edlandsvatnet ca. 11 km sørøst for Sandnes sentrum. Ålgård, som utgjør østre del av tettstedet, er administrativt sentrum i Gjesdal kommune. Av tettstedets befolkning i 2013 på 10357 personer utgjorde Gjesdals del 8484 og Sandnes' del 1873.

Betydelig industri, først og fremst trevare- og tekstil- og bekledningsindustri, samt produksjon av mineralske produkter (Figgjo AS, en av landets ledende produsenter av porselen og fajanse). Ved tettstedet ligger Kongeparken, en av landets største fornøyelsesparker. Handelssentrum. Gjennom Ålgård går E 39 til Stavanger; Fv. 45 går fra denne østover til Sirdal og videre til Setesdal (Suleskardvegen; strekningen Sirdal–Setesdal er vinterstengt).

Navnet Ålgård kommer av ål og gard i betydning 'gjerde', dvs. 'gjerde til fangst av ål'. Navnet Figgjo er antagelig opprinnelig et elvenavn, Figg, som også er førsteledd i gårdsnavnet Figgve; har sammenheng med norrønt fit, 'feit', 'frodig', eller som elvenavn, 'den svulmende'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.