Ålgård/Figgjo, tettsted i Gjesdal og Sandnes kommuner, Rogaland, ved Edlandsvatnet ca. 11 km sørøst for Sandnes sentrum. Ålgård, som utgjør østre del av tettstedet, er administrativt sentrum i Gjesdal kommune. Av tettstedets befolkning i 2016 på 11 231 personer utgjorde Gjesdals del 9192 og Sandnes' del 2039 personer.

Tettstedet har en betydelig industri, først og fremst trevare- og tekstil- og bekledningsindustri, samt produksjon av mineralske produkter (Figgjo AS, en av landets ledende produsenter av porselen og fajanse). Ved tettstedet ligger Kongeparken, en av landets største fornøyelsesparker. Stedet er et viktig handelssentrum. Gjennom Ålgård går E 39 til Stavanger; Fv. 45 går fra denne østover til Sirdal og videre til Setesdal (Suleskardvegen; strekningen Sirdal–Setesdal er vinterstengt).

Navnet Ålgård kommer av ål og gard i betydning 'gjerde', dvs. 'gjerde til fangst av ål'. Navnet Figgjo er antagelig opprinnelig et elvenavn, Figg, som også er førsteledd i gårdsnavnet Figgve; har sammenheng med norrønt fit, 'feit', 'frodig', eller som elvenavn, 'den svulmende'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.