Ålgård/Figgjo

Artikkelstart

Ålgård/Figgjo er et tettsted i kommunene Gjesdal og Sandnes i Rogaland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 5,1 km², og har 11 500 innbyggere (2020); 81,4 prosent i Gjesdal, 18,6 prosent i Sandnes.

Faktaboks

Innbyggertall
11 500 (SSB, 2020)
Landareal
5,1 km² (SSB, 2020) km²
Tettstedsnummer
4601 Ålgård/Figgjo

Tettstedet ligger ved Edlandsvatnet ca. 11 km sørøst for Sandnes sentrum. Ålgård, som utgjør østre del av tettstedet, er administrativt sentrum i Gjesdal kommune. A

Tettstedet har en betydelig industri, først og fremst trevare- og tekstil- og bekledningsindustri, samt produksjon av mineralske produkter (Figgjo AS, en av landets ledende produsenter av porselen og fajanse). Ved tettstedet ligger Kongeparken, en av landets største fornøyelsesparker. Stedet er et viktig handelssentrum. Gjennom Ålgård går E 39 til Stavanger; Fv. 45 går fra denne østover til Sirdal og videre til Setesdal (Suleskardvegen; strekningen Sirdal–Setesdal er vinterstengt).

Navnet Ålgård kommer av ål og gard i betydning 'gjerde', dvs. 'gjerde til fangst av ål'. Navnet Figgjo er antagelig opprinnelig et elvenavn, Figg, som også er førsteledd i gårdsnavnet Figgve; har sammenheng med norrønt fit, 'feit', 'frodig', eller som elvenavn, 'den svulmende'.

Kart

Ålgård/Figgjo
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg