Åkrehamn

Artikkelstart

Åkrehamn, tettsted i Karmøy kommune i Rogaland, på vestsiden av Karmøy, sør for fjordarmen Veavågen. Åkrehamn tettsted omfatter i nord også tettbebyggelsene Sevlandsvik og Veavågen som tidligere utgjorde egne tettsteder. Åkrehamn var kommunesenter i Karmøy frem til 1986 da dette ble flyttet til Kopervik.

Faktaboks

Etymologi

av norrønt Akrar, flertall av åker

Innbyggertall
7866 (2018)

Åkrehamn har lange tradisjoner som fiskehavn, men mye av den fiskerirelaterte virksomheten er flyttet til Husøya i Karmsundet. Fortsatt har Åkrehamn adskillig industrivirksomhet i flere bransjer, og stedet er ikke minst et viktig handels- og servicesenter. Havnen er vernet av en 800-900 meter lang rekke av holmer bundet sammen av fyllinger parallelt med kysten av Karmøy; denne rekken danner innseilingen til Åkrehamn.

Sentralt i søndre del av tettstedet ligger Åkra gamle kirke, en langkirke i tre fra 1821, og Åkra kirke, en moderne kirke i betong fra 1985. Like inntil den nye kirken ligger Åkrehamn vidaregåande skole. Åkrehamn Kystmuseum (før 2007 Rogaland Fiskerimuseum) ligger på Åkreøyna som danner nordre del av havnen sentralt i tettstedet. I Åkrehamn arrangeres «Fiskeridagene i Åkrehamn» årlig av Karmøy Røde Kors og Åkrehamn Kystmuseum.

Åkrehamn har bystatus fra 2002 etter kommunalt egenvedtak.

Kart

Åkrehamn
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Karl Sjøen

Det er forstemmende at når jeg sjekker innholdet i SNL innenfor områder jeg kjenner til, så er det ofte misvisende. Wikipedia er i motsetning til dette mye mer etterrettelig. Det burde jo ikke være slik ettersom SNL er autorisert som en offentlig kunnskapsbase for Norge. Jeg bor i Åkrehamn, og jeg bruker informasjonen i SNL om Åkrehamn som et eksempel på poenget mitt.
Informasjonen om Åkrehamn er stort sett misvisende og feil. Jeg tar for meg setningene i artikkelen om Åkrehamn enkeltvis med kommentar:

Åkrehamn er den viktigste fiskehavnen på Karmøy. Feil: Den største fiskerihavna i Karmøy er lokalisert på Husøy. Den har ingen forbindelse til Åkrehamn. Åkrehamn har i dag ingen funksjon som fiskerihavn av betydning. Sildoljefabrikken ble revet i 1995, Fiskemottaket og fryseriet er revet, og det er ingen rederier igjen i Åkrehamn.

Havnen er vernet av en 800-900 meter lang rekke av holmer bundet sammen av fyllinger parallelt med kysten av Karmøy; denne rekken danner innseilingen til Åkrehamn: Dette er korrekt.

Tettstedet har variert industri, særlig næringsmiddelindustri (blant annet Sildakongen Produksjon AS): Feil: De fleste industribedriftene og mekanisk industri er lagt ned. Sildakongen Produksjon er som mye annet flyttet til Husøy.

og her ligger Åkrehamn vidaregåande skole: Korrekt

likeledes Rogaland Fiskerimuseum. Feil: Museet heter Åkrehamn Kystmuseum og dekker mye mer enn fiskeri.

Åkra har en moderne kirke i betong fra 1985: Korrekt

Åkra gamle kirke er en langkirke i tre fra 1821: Feil. Den ble bygd og tatt i bruk i 1820.

Åkrehamn har bystatus fra 2002 etter kommunalt egenvedtak: Dette er korrekt.

skrev Geir Thorsnæs

Takk for nyttig innspill vedrørende siste årenes endringer i næringslivet i Åkrehamn, blant annet flyttingen av fiskemottak og tilhørende virksomhet (særlig industri) til Husøy. Slikt er vanskelig å få med seg, blant annet fordi "gule sider" og enkelte bedrifter fortsatt opererer med adresser i Åkra/Åkrahamn. Ellers er museumsnavnet rettet opp, likeledes er artikkelen noe utvidet og befolkningstallet oppdatert.
Jeg har beholdt 1821 som byggeår for Åkra gamle kirke ettersom dette er oppgitt i kirkebyggbasen.no.
Geir Thorsnæs

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg