Åkrehamn

Åkrehamn, tettsted i Karmøy kommune i Rogaland, på vestsiden av Karmøy, sør for fjordarmen Veavågen. Åkrehamn omfatter også tettbebyggelsen Sevlandsvik i nord. Åkrehamn var administrasjonssenter i kommunen frem til 1986.

Faktaboks

Innbyggertall
7865 (2016)

Åkrehamn er den viktigste fiskehavnen på Karmøy. Havnen er vernet av en 800-900 meter lang rekke av holmer bundet sammen av fyllinger parallelt med kysten av Karmøy; denne rekken danner innseilingen til Åkrehamn.

Tettstedet har variert industri, særlig næringsmiddelindustri (blant annet Sildakongen Produksjon AS), og her ligger Åkrehamn vidaregåande skole, likeledes Rogaland Fiskerimuseum. Åkra har en moderne kirke i betong fra 1985; Åkra gamle kirke er en langkirke i tre fra 1821.

Åkrehamn har bystatus fra 2002 etter kommunalt egenvedtak.

Navnet kommer av norrønt Akrar, flertall av åker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Karl Sjøen

Det er forstemmende at når jeg sjekker innholdet i SNL innenfor områder jeg kjenner til, så er det ofte misvisende. Wikipedia er i motsetning til dette mye mer etterrettelig. Det burde jo ikke være slik ettersom SNL er autorisert som en offentlig kunnskapsbase for Norge. Jeg bor i Åkrehamn, og jeg bruker informasjonen i SNL om Åkrehamn som et eksempel på poenget mitt.
Informasjonen om Åkrehamn er stort sett misvisende og feil. Jeg tar for meg setningene i artikkelen om Åkrehamn enkeltvis med kommentar:

Åkrehamn er den viktigste fiskehavnen på Karmøy. Feil: Den største fiskerihavna i Karmøy er lokalisert på Husøy. Den har ingen forbindelse til Åkrehamn. Åkrehamn har i dag ingen funksjon som fiskerihavn av betydning. Sildoljefabrikken ble revet i 1995, Fiskemottaket og fryseriet er revet, og det er ingen rederier igjen i Åkrehamn.

Havnen er vernet av en 800-900 meter lang rekke av holmer bundet sammen av fyllinger parallelt med kysten av Karmøy; denne rekken danner innseilingen til Åkrehamn: Dette er korrekt.

Tettstedet har variert industri, særlig næringsmiddelindustri (blant annet Sildakongen Produksjon AS): Feil: De fleste industribedriftene og mekanisk industri er lagt ned. Sildakongen Produksjon er som mye annet flyttet til Husøy.

og her ligger Åkrehamn vidaregåande skole: Korrekt

likeledes Rogaland Fiskerimuseum. Feil: Museet heter Åkrehamn Kystmuseum og dekker mye mer enn fiskeri.

Åkra har en moderne kirke i betong fra 1985: Korrekt

Åkra gamle kirke er en langkirke i tre fra 1821: Feil. Den ble bygd og tatt i bruk i 1820.

Åkrehamn har bystatus fra 2002 etter kommunalt egenvedtak: Dette er korrekt.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg