Åkrehamn

Åkrehamn, tettsted i Karmøy kommune i Rogaland, på vestsiden av Karmøy, sør for fjordarmen Veavågen. Åkrehamn tettsted omfatter i nord også tettbebyggelsene Sevlandsvik og Veavågen som tidligere utgjorde egne tettsteder. Åkrehamn var kommunesenter i Karmøy frem til 1986 da dette ble flyttet til Kopervik.

Faktaboks

etymologi:

av norrønt Akrar, flertall av åker

innbyggertall:
7866 (2018)

Åkrehamn har lange tradisjoner som fiskehavn, men mye av den fiskerirelaterte virksomheten er flyttet til Husøya i Karmsundet. Fortsatt har Åkrehamn adskillig industrivirksomhet i flere bransjer, og stedet er ikke minst et viktig handels- og servicesenter. Havnen er vernet av en 800-900 meter lang rekke av holmer bundet sammen av fyllinger parallelt med kysten av Karmøy; denne rekken danner innseilingen til Åkrehamn.

Sentralt i søndre del av tettstedet ligger Åkra gamle kirke, en langkirke i tre fra 1821, og Åkra kirke, en moderne kirke i betong fra 1985. Like inntil den nye kirken ligger Åkrehamn vidaregåande skole. Åkrehamn Kystmuseum (før 2007 Rogaland Fiskerimuseum) ligger på Åkreøyna som danner nordre del av havnen sentralt i tettstedet. I Åkrehamn arrangeres «Fiskeridagene i Åkrehamn» årlig av Karmøy Røde Kors og Åkrehamn Kystmuseum.

Åkrehamn har bystatus fra 2002 etter kommunalt egenvedtak.

Kart

Åkrehamn
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Karl Sjøen

Det er forstemmende at når jeg sjekker innholdet i SNL innenfor områder jeg kjenner til, så er det ofte misvisende. Wikipedia er i motsetning til dette mye mer etterrettelig. Det burde jo ikke være slik ettersom SNL er autorisert som en offentlig kunnskapsbase for Norge. Jeg bor i Åkrehamn, og jeg bruker informasjonen i SNL om Åkrehamn som et eksempel på poenget mitt.
Informasjonen om Åkrehamn er stort sett misvisende og feil. Jeg tar for meg setningene i artikkelen om Åkrehamn enkeltvis med kommentar:

Åkrehamn er den viktigste fiskehavnen på Karmøy. Feil: Den største fiskerihavna i Karmøy er lokalisert på Husøy. Den har ingen forbindelse til Åkrehamn. Åkrehamn har i dag ingen funksjon som fiskerihavn av betydning. Sildoljefabrikken ble revet i 1995, Fiskemottaket og fryseriet er revet, og det er ingen rederier igjen i Åkrehamn.

Havnen er vernet av en 800-900 meter lang rekke av holmer bundet sammen av fyllinger parallelt med kysten av Karmøy; denne rekken danner innseilingen til Åkrehamn: Dette er korrekt.

Tettstedet har variert industri, særlig næringsmiddelindustri (blant annet Sildakongen Produksjon AS): Feil: De fleste industribedriftene og mekanisk industri er lagt ned. Sildakongen Produksjon er som mye annet flyttet til Husøy.

og her ligger Åkrehamn vidaregåande skole: Korrekt

likeledes Rogaland Fiskerimuseum. Feil: Museet heter Åkrehamn Kystmuseum og dekker mye mer enn fiskeri.

Åkra har en moderne kirke i betong fra 1985: Korrekt

Åkra gamle kirke er en langkirke i tre fra 1821: Feil. Den ble bygd og tatt i bruk i 1820.

Åkrehamn har bystatus fra 2002 etter kommunalt egenvedtak: Dette er korrekt.

skrev Geir Thorsnæs

Takk for nyttig innspill vedrørende siste årenes endringer i næringslivet i Åkrehamn, blant annet flyttingen av fiskemottak og tilhørende virksomhet (særlig industri) til Husøy. Slikt er vanskelig å få med seg, blant annet fordi "gule sider" og enkelte bedrifter fortsatt opererer med adresser i Åkra/Åkrahamn. Ellers er museumsnavnet rettet opp, likeledes er artikkelen noe utvidet og befolkningstallet oppdatert.
Jeg har beholdt 1821 som byggeår for Åkra gamle kirke ettersom dette er oppgitt i kirkebyggbasen.no.
Geir Thorsnæs

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg