Åkersvika naturreservat . Store områder tørrlegges ved lav vannstand i Mjøsa.

av Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Åkersvika naturreservat er et naturreservat i Hamar kommune som omfatter det meste av Åkersvika innenfor Stangebrua og en del av Flagstadelva. Det ble utvidet i 1984 og 1992 og er nå på til sammen 4,28 km2. Tilgrensende strandarealer i varierende bredde inngår i reservatet, mens vannområdet nærmest bybebyggelsen i Hamar er holdt utenom.

Åkersvika er et utpreget grunt vannområde som dels ligger tørt når vannstanden i Mjøsa er lav. Formålet med Åkersvika naturreservat er å bevare et viktig trekk- og hekkeområde for ande-, sump- og vadefugler. I alt 196 fuglearter og rundt 300 høyerestående plantearter er påvist innenfor naturreservatet. Åkersvika naturreservat var det første i Norge på Ramsarkonvensjonens liste.

Åkersvika naturreservat ligger midt i et tett befolket område. Det oppstår av og til konflikter mellom verneinteresser og andre interesser, slik det gjorde ved byggingen av Hamar Olympiahall, Vikingskipet, som ligger rett ved reservatgrensen. Også senere planer har utløst konflikter og press på reservatet, blant annet planer om dobbeltsporet jernbane, utvidelse av E6 og flere nærings- og boligprosjekter.

Naturreservatet ble opprettet ved kongelig resolusjon 26. juli 1974.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

12. mars 2009 skrev Lars Mæhlum

Bør overføres til kommuneansvarlige i Stange og Hamar.

13. mars 2009 svarte Kåre Olerud

Hei Lars!Takk for melding. Jeg er blodfersk i dette gamet, men så vidt jeg forstår av oppsettet, har allerede kommuneansvarlig adgang til denne artikkelen. At den sorterer under Natur- og miljøvern, som jeg har ansvar for, er helt naturlig.Mvh

KåreKåre Olerud

kareolerud@hebb.no

+47 950 73 320

13. mars 2009 skrev Lars Mæhlum

http://dnweb12.dirnat.no/nbinnsyn/asp/faktaark.asp?iid=VV00001178

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.