Ådalskonflikten
Sagbruksarbeidernes demonstrasjonstog i Ådalen.
Av /NTB Scanpix.
Ådalskonflikten
Politi som truer med sabler mot demonstranter.
Av /NTB Scanpix.

Ådalskonflikten var en svensk arbeidskonflikt i 1931. Konflikten var den blodigste i svensk arbeiderbevegelses historie.

Bakgrunnen var en arbeidskonflikt ved Graningeverket i Ådalen i Ångermanland. Under streiken benyttet bedriften streikebrytere for å få skipet ut varer. Som vanlig i slike situasjoner kom det til håndgripeligheter mellom de streikende og streikebryterne. I dette tilfellet kom det til mishandling og overgrep uten at politiet kunne forhindre det.

Under et demonstrasjonstog Kristi himmelfartsdag kom det til sammenstøt mellom streikende arbeidere og kavaleri. Da de streikende arbeidernes demonstrasjonstog ikke lot seg stoppe av politiet eller av de militæres advarsler, ble det åpnet ild mot arbeiderne. Ti mennesker ble truffet, og fem av dem døde, blant dem en ung kvinne som ikke deltok i demonstrasjonen.

Ådalskonflikten vakte voldsomme og bitre reaksjoner fra arbeiderbevegelsen i hele Sverige og i Norden for øvrig. Regjeringen Carl Gustaf Ekman opprettet det svenske statspolitiet under inntrykk av Ådalskonflikten. Det var for provoserende å sette militære avdelinger opp mot streikende svenske arbeidere.

Hendelsene er filmatisert av Bo Widerberg i Ådalen 31 (1969).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg