Aabenraa kommune ligger helt sør i Sønderjylland i Danmark, ved Åbenrå fjord i Region Syddanmark. Den har 59 003 innbyggere i 2017 og et areal på 942 kvadratkilometer. Kommunen oppstod ved sammenslåing av kommunene Åbenrå, Bov, Lundtoft, Rødekro og Tinglev ved kommunereformen i 2007.

Kommunens største byer etter folketall i 2017. Innbyggertall i parentes.

Kommunen har Danmarks lengste landegrense mot Tyskland. Gendarmstien fra Padborg langs Flensborg Fjord til Høruphav på Als ble benyttet til grensekontroll i 1920–1958. Stien er i dag renovert og merket, og godt egnet til sykling og vandreturer. Langs Hærvejen finnes tallrike minnesmerker om trafikken gjennom tidene, blant annet Immervad bro, Urehoved og forsvarsanleggene Olgerdiget og Æ Wold, som begge ble oppført omkring 278 evt.

Kommunen har et variert næringsliv innen handel og service, transport, logistikk og til dels landbruk. Spesielt det internasjonale transportsenteret ved Padborg har gitt kommunen en rekke transportrelaterte bedrifter. En stor del av Sydjyllands tyske mindretall er bosatt i Åbenrå by, som også er senter for det tyske mindretallets administrasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

15. oktober skrev Karl Robin Vidén

Er det ikke bedre hvis hovedoppslagsordet også er 'Åbenrå kommune' med to å-er, slik det står skrevet i artikkelen om Åbenrå by, og slik det skrives på normert norsk og kan skrives på normert dansk (og slik Store norske leksikons egne retningslinjer angir)?

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.