Østersjøfinske språk er en gruppe av innbyrdes nært beslektede språk i den finsk-ugriske grenen av de uralske språkene.

Faktaboks

Også kjent som

austersjøfinske språk

Språkene tales i området mellom Finnmark i nord og Latvia i sør, med hovedvekt og størst språklig variasjon rundt Finskebukta og tilgrensende områder. Gruppen omfatter følgende språk: finsk, ludisk, kvensk, meänkieli (tornedalsfinsk), estisk, karelsk, vepsisk, votisk, ingrisk og livisk.

Disse språkene står så nær hverandre at de kanskje kunne ha blitt regnet som dialekter av ett enkelt østersjøfinsk språk dersom de politiske forholdene hadde vært annerledes. Den innbyrdes forståelsen mellom de ulike språkene er i mange tilfeller ikke større enn mellom norsk og islandsk, særlig fordi mange av språkene har lånt ord fra forskjellige språk.

Den østersjøfinske språkgruppen er videre beslektet med den samiske språkgruppen. Disse «finsk-samiske» språkene utgjør den største delen av den såkalte finsk-permiske grenen av de finsk-ugriske språkene. Lenger ut er språkene også i slekt med ungarsk, som tilhører den ugriske grenen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg