Åttetallskoraller er en underklasse av koralldyr. De kjennes på at polyppen har åtte kamre (septer), og åtte fjærformede fangarmer omkring munnen. På grunn av fangarmenes fasong kaltes de tidligere ofte for fjærkoraller.

Faktaboks

Også kjent som
oktokoraller, åttearmede koralldyr
Vitenskapelig navn
Octocorallia
Beskrevet av
Ernst Haeckel, 1866

Beskrivelse og levevis

Nesten alle åttetallskoraller danner kolonier. Koloniene er bygget opp rundt et skjelett av kalk eller et hornaktig stoff, hvor polyppene (enkeltdyrene) sitter spredt utover i små, begerformede åpninger. Åttetallskoraller lever i sjøen, fortrinnsvis på 100–400 m dyp.

Utbredelse

I norske farvann finnes 33 arter av åttetallskoraller, fordelt på tre ordener. Til bløtkorallene (Alcyonacea) hører blant annet dødningehånd (Alcyonium digitatum). De to andre ordenene er hornkoraller (Gorgonacea) og sjøfjær (Pennatulacea). Orgelkoraller (Stolonifera) er en orden som hører hjemme i Indiahavet og Stillehavet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Moen, F.E. og Svensen, E. Dyreliv i havet. Nordeuropeisk marin fauna. 5. utg. 768 sider. Kom forlag. (2008).

Eksterne lenker

Faktaboks

åttetallskoraller
Octocorallia
Artsdatabanken-ID
128672

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg