Faktaboks

Øyvind Torseter
Født
2. oktober 1972, Hamar
Øyvind Torseter
Øyvind Torseter
Av /Cappelen Damm.
Omslag til bildeboka Avstikkere (2008) av Øyvind Torseter
Den prisbelønte kunst-og opplevelsesboka Avstikkere av Øyvind Torseter ble gitt ut på Cappelen Damm i 2008.
Omslag til bildeboka Klikk (2004) av Øyvind Torseter
Bildeboka Klikk med tekst og illustrasjoner av Øyvind Torseter ble gitt ut på CappelenDamm i 2004.
Omslag til bildeboka Hullet (2012) av Øyvind Torseter
Hullet av Øyvind Torseter ble gitt ut på Cappelen Damm i 2012 og har et ekte hull stanset gjennom seg. Hovedpersonen som har oppdaget hullet prøver å finne en forklaring. Men det er ikke alt som kan forklares...
For denne boka ble Torseter tildelt gull i Årets vakreste bøker 2013, i klassen Skjønnlitteratur Bildebok.

Øyvind Torseter er en tegner, tegneserieserieskaper, illustratør og barnebokforfatter fra Stange, basert i Oslo siden 1991. Han har skrevet og tegnet en rekke tegneserieromaner og bildebøker, og har dessuten illustrert nær 40 bøker for andre forfattere.

Han har mottatt flere betydningsfulle priser og utmerkelser, både i Norge og utlandet, blant annet Bokkunstprisen, Deutscher Jugendliteraturpreis og BolognaRagazzi-prisen.

Bakgrunn og tidlige billedbøker

Øyvind Torseter vokste opp med høytlesninger av eventyr, Alf Prøysen, Anne-Cath. Vestly og Astrid Lindgren til kveldsmaten, men gikk mest over til tegneserier da han lærte å lese selv, med Donald Duck & Co hver tirsdag som et tidlig høydepunkt.

Han er utdannet ved Merkantilt institutt (1991–1992), Skolen for grafisk design (1992–1994) og Kent Institute of Art and Design i England (1995–1998). Hans illustrasjoner er ofte basert på enkle og lekne tegninger, som samtidig har et komplekst og følelsesladet innhold. Han benytter seg av tradisjonelle tegneteknikker i detaljrike collager – ofte i kombinasjon med selvlagde stempler og sjablonger. Torseter har også eksperimentert med tredimensjonal papirklipp som han lyssetter og fotograferer, samt ulike digitale uttrykk.

Han debuterte som illustratør i Finn Øglænds Vers på tvers (1999), og innledet sin egen forfatterkarriere med billedboka Mister Random (2002) på Linoleum forlag, samme år som han mottok Statens treårige arbeidsstipend for yngre kunstnere.

Han fulgte opp med bildebøkene Klikk (2004) og westernmysteriet For en neve havre (2005) Cappelen. Klikk ble et kunstnerisk gjennombrudd, da Torseter mottok Kulturdepartementets bildebokpris og to priser i kåringen Årets vakreste bøker. Boka handler om en liten gutt som er på besøk hos besteforeldrene sine, og ved et uhell låser seg inne på do. Tittelen henviser til lyden av «klikket» i døra idet den låses.

Tegneserier

Torseter har gjennom hele karrieren vist en dyp interesse for tegneseriemediet, og det er gjerne bare kategoriseringen som har skilt hans egne bildebøker fra tegneserier. Debuten som vaskeekte tegneserieskaper var On the Road Again, Again (2004) på No Comprendo Press. Dette var en «road movie» i tegneserieformat, en hverdagshistorie om to mennesker midt i livet på en grå biltur gjennom Vestlandet. Historien var skrevet av Bjørn Sortland, etter at de først hadde samarbeidet om barneboka Plutselig ville eg ikkje laga dorull-dyr lenger (2002).

Med Avstikkere (2007) vendte Torseter tilbake til stilen fra Mr. Random. Dette er en ordløs samling detaljerte tegninger, som utfordret grensene mellom kunstbok, billedbok, opplevelsesbok og tegneserie. Stilen ble videreført i den beslektede oppfølgeren Koblinger (2013), og både her og i billedboka Hullet (2012) dukket også den enn så lenge navnløse figuren som skulle spille en sentral rolle i Torseters karriere det kommende tiåret: Mulegutten.

Denne stornesede figuren blir en slags Corto Maltese-figur for Torseter, en antihelt som slett ikke oppsøker eventyr, men snarere forfølges av stadig mer dramatiske begivenheter. Mulegutten spiller hovedrollen i tegneserieromanene Mulegutten (2015), basert på Asbjørnsen og Moe-eventyret «Risen som ikke hadde noe hjerte på seg», Mulysses: Mulegutten drar til sjøs (2017), Altmuligmannen: En internasjonal storpolitisk thriller (2018), Mulanosaurus Rex (2021) og Dronefangeren (2023), der sistnevnte er et actionfylt postapokalyptisk eventyr på 150 sider, nærmest en miks av den moderne zombieserien The Walking Dead og det tyske folkeeventyret Rottefangeren fra Hameln.

Torseter har siden 2004 gitt ut sine egne bøker på barne- og ungdomsavdelingen til Cappelen Damm, men forlaget har siden 2018 plassert bøkene hans i den sjeldne alderskategorien 6–99 år.

Illustrasjonsarbeid og utstillinger

I tillegg til bøkene Torseter lager på egen hånd, har han illustrert nærmere 40 barne- og billedbøker for andre forfattere, blant annet Jon Fosse, Tore Renberg, Beate Grimsrud og Brynjulf Jung Tjønn.

Han har hatt separatutstillinger ved blant annet Kunstnerforbundet (2004) og Tegnerforbundet (2007), mens verkene er innkjøpt av Nasjonalgalleriet og Utsmykkingsfondet for offentlige bygg. Han er medlem av Tegnerforbundet, Norske Grafikere og Grafill.

Priser

Torseter har vunnet over 30 bok- og designpriser, blant annet den høythengende Bokkunstprisen i 2011.

Han har mottatt Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur seks ganger, fra illustrasjonsprisen for Tor Arve Røsslands Pode (1999) til bildebokprisen i 2013, for Historia om korleis hunden fekk våt snute (2012), skrevet av Kenneth Steven.

I Årets vakreste bøker har Torseter vunnet ti priser, fra Mr. Random ble årets bildebok i 2003 til den fysisk gjennomhullete bildeboka Hullet i 2013 ble priset som årets bildebok, årets tilrettelagte bok og årets vakreste bok. Hullet vant også franske Prix Jeune Albert i 2014.

I 2005 vant Torseter og Bjørn Sortland beste debutserie i Sproingprisen, for On the Road Again, Again.

Avstikkere (2007) ble Årets vakreste bok i 2008 og vant samme år den prestisjetunge internasjonale barnebokprisen BolognaRagazzi innen fiksjon, mens Dronefangeren fikk special mention innen tegneserier i samme prisutdeling i 2024.

I 2014 mottok han og forfatter Håkon Øvreås, Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for barneboka Brune (2013).

Reserveprinsesse Andersen (2015), skrevet av Torunn Lian, vant Brageprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2015.

Mulegutten vant Kritikerprisen i 2015 og Deutcher Jugendliteraturpreis i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Øyvind Torseter

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg