Helsingør
Havnen i Helsingør i 1588.
Av .

Øresundtollen var en avgift som i årene 1429–1857 ble innkrevd av alle ikke-danske skip som passerte linjen HelsingørHelsingborg. Den ble innført av Erik av Pommern og var opprinnelig rettet mot hanseatene.

Faktaboks

Også kjent som

Sundtollen

Øresundtollen ble ansett som et regalie og tilfalt den danske kongens private kasse. Tollen var fra starten en fast avgift per skip, og fra 1472 ble det også innført avgift av enkelte varer. I 1567 ble de såkalte lastepenger innført, det vil si avgift per lest varer. Avgiften ble tredoblet av Christian 4 i 1630-årene, noe som utløste det svenske angrepet under Hannibalfeiden i 1643.

Fra 1645 til 1720 var Sverige fritatt for Øresundstollen. Etter en internasjonal konferanse i 1857 ble Øresundstollen opphevet fra 1. april samme år, mot at de sjøfarende nasjonene betalte en avløsningssum på ca. 67 millioner kroner til Danmark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg