Høstfarger. Hos de fleste løvtrær brytes bladklorofyllet ned før bladene felles om høsten. Fargene som da kommer til syne skyldes dels nydannede fargestoffer og dels fargestoffer som har vært til stede tidligere, men vært skjult av det grønne klorofyllet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Xantofyller er oksygenholdige karotenoider som er rikt utbredt hos mange organismer. Xantofyllene bidrar til fotosyntese sammen med klorofyll. De fleste xantofyller er gule eller røde.

Faktaboks

Uttale
xantofˈyller
Etymologi
nydannet til gresk ‘gul’ og ‘blad’

Gul farge hos blomster og frukter skyldes som regel xantofyller. I grønne blad er de alltid til stede, men fargen skjules bak klorofyllets grønne farge. Ved enkelte typer av næringsmangel (nitrogen, jern) dannes lite klorofyll, og om høsten nedbrytes klorofyllet i de grønne bladene, slik at i begge tilfeller kommer den gule xantofyllfargen til syne.

Hos brunalger skyldes den brune fargen et xantofyll, fukoxantin, som dekker over klorofyll. Hos purpurbakterier skyldes purpurfargen også xantofyll (spirilloxantin). I tillegg finnes xantofyller i noen fisk, fugler, insekter, sopp, bakterier og skalldyr.

Kjemisk er xantofyllene karotenoider som inneholder oksygen, i motsetning til karotener. Xantofyllene er alltid tilstede som lyshøstere i fotosyntese, de beskytter mot oksidative skader og mot sterkt lys, og kan fungere som tiltrekkende farge i fugler og andre dyr. I naturen finnes xantofyller sammen med karotener, men det er oftest mest av de oksygenholdige xantofyllene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg