Ruta graveolens

Ruta graveolens, vinrute. Foto fra: Glimmingehus, Skåne

Ruta graveolens

Ruta graveolens, vinrute. Foto fra: Glimmingehus, Skåne

vinrute

vinrute

vinrute
Av /shutterstock.

Vinrute er en plante i rutefamilien. Den er sterkt aromatisk, og er en liten, eviggrønn busk, opptil 60 centimeter høy. Bladene er blågrønne og sterk finnete. Blomstene er små og gulgrønne.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Ruta graveolens
Beskrevet av
Carl von Linné

Den stammer fra Sør-Europa og Lille Asia, men plantes av og til i hager i Norge. Tidligere ble den mye anvendt i folkemedisinen.

Bruk

vinrute

tørket vinrute

vinrute
Av /shutterstock.

I våre dager er vinrute nærmest ukjent som krydderplante i Norge. I Sør-Europa og Nord-Afrika brukes urten i en viss utstrekning som krydder i sauser, supper og til fugl, fisk, ost og egg. Men vinrute er først og fremst kjent som vinkrydder, derav navnet. Tørkede blader ble gjerne tilsatt vin av dårlig kvalitet for å bedre smaken. Bladene brukes også til å smaksette urteeddik, og i Italia brukes bladene noen ganger til å smaksette grappa (druebrennevin).

Planten inneholder giftige stoffer og bør brukes med forsiktighet. Den kan også framkalle hudirritasjon.

Historie

Vinrute er en gammel medisin- og krydderurt som er kjent helt tilbake til antikken. I det gamle Roma var vinrute høyt skattet, og bruken var utbredt. Urten ble innført til Norden og Norge med munker rundt 1200-tallet. Innen folkemedisinen har urten blitt brukt mot blant annet forgiftninger, menstruasjonsplager og som abortmiddel, derav navnet angreurt. Urten skulle også skremme vekk hoggorm, djevelen, hekser og onde ånder. Buketter med vinrute skulle beskytte mot pest og sykdom, og urten ble også brukt i brudebuketter som tegn på dydighet.

Vinrute er funnet forvillet på Domkirkeodden i Hamar, men det er uklart om dette er en rest fra gamle tider, eller om den er nyetablert.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

vinrute
Ruta graveolens
Artsdatabanken-ID
103553
GBIF-ID
3190382

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg