Vevskultur er en teknikk for å holde celler eller små vevsbiter fra planter, dyr og menneske i live utover det første døgn etter at de er tatt ut av den levende organismen.

Fremgangsmåte

Vevskultur

In vitro (på glass) vevskulturer i dyrkingsrom ved Senter for klimaregulert planteforskning (SKP) ved Norsk miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Her dyrkes celle- og vevskulturer fram til embryo eller planter.

Vevskultur
Lisens: CC BY SA 3.0

Cellene eller vevsbitene, eksplantatet, holdes sterilt i spesielle kulturglass i et næringsmedium med helt spesielle egenskaper:

  • det er isotont med vevet i organismen
  • det har en stabilisert konsentrasjon av hydrogenioner
  • det inneholder ulike salter, aminosyrer og vitaminer i balansert forhold
  • det har nødvendig oksygentilgang og riktig temperatur

Dette er et rent syntetisk medium. Noen dyreceller og -vev må dessuten ha serum i mediet for å kunne leve videre. Antibiotika tilsettes for å hindre vekst av bakterier. Stoffskifteprodukter opphopes i mediet som må fornyes med mellomrom.

Eksplantatet holdes ikke bare i live, men mediet stimulerer til celledeling og vekst. Kulturer av rendyrkede celler, cellekulturer, kan leve i årevis. Veksten overvåkes i mikroskop.

Bruksområder

Teknikken er begrenset til små vevsbiter, da cellene inne i en større masse ikke vil komme i tilstrekkelig nær kontakt med mediet til at stoffutveksling kan skje uhindret. Da vil ikke cellene være i stand til å nyttiggjøre seg stoffene i næringsmediet. I heldige tilfeller vil en vevsart fortsette sine typiske funksjoner i kultur, og primitivt vev fra foster vil kunne utvikles videre til mer differensierte stadier.

Oftest vil celler som kommer i kultur gjennomgå trinnvise forandringer og bli mer primitive enn cellene i eksplantatet. Om slike celler plantes inn i giverorganismen, vil de bli avvist som fremmede. Unntaksvis kan de gi opphav til kreftsvulster.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg