Vestlandsk rødkolle

Vestlandsk rødkolle Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Vestlandsk raudkolle er en norsk storferase som stammer fra det stedegne feet på Sør-Vestlandet. Opprinnelig var fargevariasjonen i rasen stor. Etter hvert gikk en inn for å avle på røde, kollete dyr, fordi lyngdalsfeet, som ble et viktig element i rasen, hadde denne fargen. Det er antatt at lyngdalsfeet hadde innslag av den engelske jerseyrasen. Rasen spredte seg nordover kysten og hadde rundt 1950 tatt plassen til fjordfeet i mange vestlandsbygder. Fra 1968 ble rasen formelt sammenslått med norsk rødt fe. Likevel ble reinavlsbesetninger holdt atskilt i avlen, og disse er grunnlaget for dagens rase.

Rasen er småvokst, mindre enn østlandsk rødkolle og større enn vestlandsk fjordfe, og forbindes i dag mest med landskapet på Jæren og heilandskapet på Sør-Vestlandet. Produksjonen er cirka 4000 kilogram melk per år.

Det er registret 180 mordyr i rasen (2018) fordelt på 53 besetninger. Rasen er derfor utrydningstruet med status kritisk truet. Bare 30 prosent av mordyra finnes i melkebesetninger, resten er ammekyr. Det tas inn to til tre avlsokser til kunstig inseminasjon hvert år i samarbeid mellom Norsk Genressurssenter som har det overordna ansvaret for avlsarbeidet, GENO og interesselaget for rasen (Laget for vestlandsk fjordfe). Det gis produksjonstilskudd for hold av rasen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Nøkkeltall fra Norsk Genressurssenter 2018: https://nibio.brage.unit.no/nibio-xmlui/handle/11250/2603370

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg