Vermut er vin som har sitt aromatiske særpreg fra tilsetning av krydder og urteuttrekk. Grunnvinene er oftest hvite, men røde viner og fruktviner benyttes også. Vermut er tilsatt sukker og sprit og er vanligvis både stabilisert (ved nedkjøling) og pasteurisert.

Faktaboks

Uttale
vˈermut
Etymologi
fra tysk ‘malurt’

Vermut fremstilles i de fleste vinproduserende land, først og fremst Italia. Man skjelner mellom den franske (gulhvit og tørr) og de italienske typer, som enten er søte (krydderpreget, søt og rødbrun), bianco (kanelpreget, meget søt og hvit) eller tørr (urtepreget og hvit).

Vermut brukes mye i cocktails og som aperitiff. Alkoholstyrke 14,9–21,9 volumprosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg