Kristendommen har spredt seg til hele verden, blant annet ved kolonialisering og misjon. Bildet viser kristusstatuen i Rio de Janeiro i Brasil. Kristendommen oppstod i Midtøsten og kom til Brasil på 1500–tallet. I 1970 tilhørte 91 prosent av befolkningen den katolske kirke.

/Flickr.
Lisens: CC BY 2.0

En verdensreligion er en religion som er utbredt i store deler av verden og har mange hundre millioner tilhengere. Fire religioner skiller seg ut, og disse fire er buddhismen, hinduismen, islam og kristendommen. Store deler av menneskeheten har tilhørt eller tilhører en av disse religionene – rundt 80 prosent av verdens befolkning i 2018.

De fire verdensreligionene har en sentral historisk dimensjon, og de har alle vært bærere av store sivilisasjoner som de har dominert. Mange av disse sivilisasjonenes kulturuttrykk er blitt formet av disse religionene.

I tillegg regnes ofte jødedommen som en verdensreligion til tross for at verdens jødiske befolkning teller bare rundt femten millioner. Begrunnelsene har vært flere, både at mange av jødedommens hellige skrifter har hatt innflytelse på både kristendom og islam, men også at jøder i mer enn to tusen år har bodd spredt rundt om i verden.

Enkelte andre religioner enn disse fem er opptatt av å bli regnet som verdensreligioner. Dette gjelder sikhismen fordi den er spredd til store deler av verden og bahá’í av ideologiske grunner.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gilhus, Ingvild Sælid; Mikaelsson Lisbeth (red.): Verdens levende religioner. Pax forlag, Oslo 2007, isbn 978-82-530-2883-5.
  • Jacobsen, Knut A., red.: Verdensreligioner i Norge, (kap. 1: «En flerreligiøs verden og religionsmangfoldet i Norge»), Oslo, Universitetsforlaget, 3. utg., 2011, isbn 82-15-00064-9.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg