"Nervesystemet"
Vegetoterapeutene var opptatt av hvordan personlighet og forsvar setter seg i kroppen.

Vegetoterapi er en kroppsorientert form for psykoterapi som har hentet sitt navn fra arbeidene til den tyske psykiateren Wilhelm Reich. Behandlingen bygger på observasjoner av at psykologisk forsvar og personlighet avspeiler seg i kroppen, blant annet i form av muskelspenninger som oftest både er kroniske og ubevisste. Ved at man tar på og kommenterer slike muskelspenninger og holdninger, løsner det såkalte karakterforsvaret. Sterke affekter frigjøres og gir opphav til erkjennelse og innsikt og dermed lettelse fra ubevisste nevrotiske spenninger og konflikter.

Faktaboks

Uttale
vˈegetoterapi
Etymologi
av vegetere og terapi
Også kjent som
el. karakteranalytisk vegetoterapi

Begrepet vegetoterapi knytter seg til at man primært arbeidet med pust for å frigjøre den vegetative energien, men etter hvert ble behandlingen rettet mot hele kroppen (karakteranalytisk vegetoterapi). Vegetoterapi inspirerte til samarbeid med fysioterapeuter, og en rekke fysioterapeutisk baserte behandlingsmetoder av psykiske lidelser (for eksempel psykomotorisk fysioterapi) har fellestrekk med vegetoterapi.

Vegetoterapi brukes fortsatt noe i Norge, og kliniske erfaringer tyder på at det kan hjelpe noen, men hittil mangler man randomiserte kontrollerte behandlingsstudier som har demonstrert effekt i forhold til andre og mer vanlig brukte behandlingsmetoder.

I Norge kan man fortsatt utdanne seg i karakteranalyse og kroppsorientert psykoterapi ved Norsk Karakteranalytisk Institutt. Denne fordypningen er godkjent av Norsk Psykologforening. Før 1999, da instituttet ble dannet, møttes karakteranalytikerne i «Forum for karakteranalytisk vegetoterapi». Andre, kroppsorienterte terapiformer inkluderer EMDR og tankefeltterapi. Ingen av disse har per dags dato blitt tilstrekkelig vitenskapelig dokumentert som effektive behandlingsmetoder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg