Vegansk kjøtterstatning
Kjøtterstatninger er ultraprosessert mat.

Vegetabilsk fiberprotein er et planteprodukt som etterligner strukturen til kjøtt. Det selges alene som kjøtterstatning, i alternativer til kjøtt som vegetarburgere og i ferdiglaga matretter. Vegetabilsk fiberprotein er oftest framstilt av soyabønner og er kraftig bearbeida, ultraprosessert mat.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk textured vegetable protein, forkortet TVP

Vegetabilske fiberproteiner har en struktur som motstår oppvarming, og de kan få en konsistens og smak som er svært lik for eksempel kylling, bacon, biff eller krabbe. I tørr form er produktene holdbare i lang tid. I oppbløtt form kan de kokes eller stekes, og da blir de møre og tyggbare. Disse produktene fremstilles i forskjellige bitstørrelser og kan tilsettes aromastoffer.

Noen eksempler på slike produkter er tørre gryteretter på pose, etterligna «kyllingkjøtt» og ferdige middagsretter som bare skal oppvarmes.

Fremstilling

Vegetabilsk protein, vanligvis soyaprotein, får den kjøttlignende strukturen ved å ha gått gjennom forskjellige behandlingsmetoder. Én metode går ut på å presse soyamel under varme, slik at produktet får en konsistens som minner om muskelvev. En annen metode er å presse soyamel til tynne tråder gjennom dyser og etterpå spinne trådene sammen, slik at produktet får en kjøttfiberlignende struktur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg