Varan. Nile Monitor. Varanus Niloticus
Varan. Nile Monitor. Varanus Niloticus
Lisens: CC BY SA 3.0
Varaner (foto, båndvaran)

Varaner. Båndvaran fra Sri Lanka. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Varaner, krypdyrfamilie i underordenen øgler. Omfatter én slekt, Varanus, med 31 arter, utbredt i Afrika og Sør-Asia og Australia. De er langstrakte arter med lang hale som ikke kan kastes av, lang hals og kraftige ben. Hodet er avlangt dekket med store plater. Tennene er spisse, tungen kløftet. Varanene er livlige, dagaktive rovdyr som kan ta forbausende store byttedyr. De er hovedsakelig løpende arter, men noen kan klatre, andre lever i vann. De er til dels meget store dyr, kroppslengde uten hale 12–150 cm. De legger 7–35 egg.

Faktaboks

Uttale
varˈaner
Vitenskapelig navn
Varanidae

Mest kjente er båndvaran fra Sør-Asia og nilvaran fra Afrika, som kan oppnå totallengder på hhv. 3 og 2 m, og den sjeldne komodovaranen, som kan bli opptil ca. 3 m lang. Komodovaranen er den største nålevende øglen. Varanene er mange steder sterkt ettertraktet på grunn av skinnet og velsmakende kjøtt og egg.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

varaner
Varanidae
Artsdatabanken-ID
169488
GBIF-ID
5023

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg