vanillin
Molekylmodell av vanillin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
vanillin
Lisens: CC BY SA 3.0
vanillin
Strukturformel for vanillin
vanillin
Lisens: CC BY SA 3.0

Vanillin er en krystallinsk, organisk forbindelse med en intens og behagelig aroma. Det er et aromatisk aldehyd.

Faktaboks

Også kjent som

3-metoksy-4-hydroksibenzaldehyd

protokatekualdehyd-metyleter

Uttale
vanillˈin
Kjemisk formel

CH₃OC₆H₃(OH)CHO

Smeltepunkt
81 °C

Forekomst og fremstilling

Vanillin finnes i små mengder i mange planter, blant annet vanilje. Vanillin kan fremstilles syntetisk dels av glykosidet koniferin, som forekommer i kambiumlaget hos bartrær, og dels av eugenol, som er hovedbestanddelen i nellikolje.

I Norge fremstilles relativt store mengder vanillin av sulfittlut fra celluloseindustrien.

Anvendelse

Vanillin brukes blant annet som utgangsmateriale for fremstilling av syntetiske legemidler og som tilsetningsstoff i matvarer, som erstatning for vaniljestenger.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

vanillin
Systematisk navn
4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg